Αλλαγές προκειμένου το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας να καλύπτει τελικά όχι μόνο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεσμεύτηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής να καταθέσει αύριο – μεθαύριο αναθεωρημένο κείμενο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε προηγούμενες συζητήσεις στην Επιτροπή είχε καταδειχθεί το κενό σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού το νομοσχέδιο ρυθμίζει την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για την Δημόσια Υπηρεσία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ αρχές του 2025.

Μετά από παρεμβάσεις βουλευτών για τη ρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ημικρατικοί οργανισμοί και αρχές τοπικές αυτοδιοίκησης), το Υπουργείο Εργασίας εξέφρασε πρόθεση να καλύπτονται και αυτοί με το προωθούμενο νομοσχέδιο. Πρόθεση που επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, Άντης Αποστόλου ο οποίος ανέφερε πως για το θέμα υπήρξαν ήδη επαφές με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά και με τη Νομική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε πως βάσει του νέου λεκτικού που προωθείται, οι ρυθμίσεις για την τηλεργασία δεν θα εξαιρούν τους εργαζομένους στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στις αρχές τοπικές αυτοδιοίκησης, ενώ θα μπορούν οι εν λόγω οργανισμοί να προβούν κατ’ αναλογίες σε ρυθμίσεις και στις δικές τους νομοθεσίες.

Ενόψει των πιο πάνω ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς γνωστοποίησε τη συνέχιση της συζήτησης βάσει του αναθεωρημένου πλέον κειμένου που αναμένεται από βδομάδας, στην παρουσία ξανά και των κοινωνικών εταίρων. Στόχος, πάντως, είναι το νομοθέτημα να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζουμε ότι βασική αρχή της ρύθμισης που προωθείται είναι πως η τηλεργασία θα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών και θα είναι προαιρετική.