Η Ρωσία επαναλαμβάνει ότι τάσσεται «υπέρ της λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν τη δημιουργία μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας στο νησί με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια», όπως αναφέρουν οι θέσεις της ενόψει της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του οποίου έφθασε απόψε για να την εκπροσωπήσει ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το τελικό μοντέλο διευθέτησης θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τους Ελληνοκύπριους όσο και από τους Τουρκοκύπριους χωρίς εξωτερικές πιέσεις. Η επιβολή αυθαίρετων χρονικών πλαισίων είναι ανεπίτρεπτη», αναφέρει στην 20ή από 81 συνολικά θέσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θεωρεί «απαραίτητη τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου στη συζήτηση των εξωτερικών πτυχών του προβληματισμού για το Κυπριακό, καθώς και την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων από πλευράς Μ.Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας με εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Τέλος η Ρωσία εκτιμά ότι «ο τάχιστος διορισμός ειδικού απεσταλμένου ή ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και να υποβάλλει έκθεση σε αυτό, θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της συνολικής διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Η ρωσική διπλωματία χαρακτηρίζει κύριο στόχο της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «να επιβεβαιώσει τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο του παγκόσμιου Οργανισμού στις διεθνείς υποθέσεις και να ενισχύσει το πολυπολικό σύστημα διεθνών σχέσεων. Ο ΟΗΕ παραμένει δικαίως μια μοναδική πλατφόρμα για ειλικρινή και ισότιμο διάλογο με στόχο την επεξεργασία συλλογικών λύσεων για τα παγκόσμια προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές απόψεις και τη δημιουργία μιας πραγματικά δίκαιης αρχιτεκτονικής της παγκόσμιας τάξης» και τάσσεται «αταλάντευτα υπέρ της ενίσχυσης των πολυμερών θεμελίων των διεθνών σχέσεων και της παγκόσμιας οικονομίας στη βάση των οικουμενικών διεθνών νομικών κανόνων, πρωτίστως των διατάξεων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με έμφαση στον αυστηρό σεβασμό της κυριαρχικής ισότητας των κρατών και στο απαράδεκτο της επέμβασης στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Η Μόσχα επισημαίνει επίσης στο εκτενές κείμενο των θέσεών της, που ξεκινά με έκθεση των απόψεών της για το Ουκρανικό, ότι «είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε να υποταχθεί ο ΟΗΕ σε μια στενή ομάδα δυτικών χωρών που επιδιώκει να αντικαταστήσει τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές της διακρατικής αλληλεπίδρασης με μη συναινετικές κατασκευές. Είμαστε αντίθετοι στη νομιμοποίηση του δόγματος μιας “παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες”, η οποία προβλέπει την επιβολή κανόνων, προτύπων και διατάξεων, η επεξεργασία των οποίων δεν προϋποθέτει την ισότιμη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων κρατών. Προωθείται σε αντιπαράθεση με τις συλλογικές και βασισμένες στον Χάρτη του ΟΗΕ προσεγγίσεις και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα των διεθνών σχέσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ