Τον άμεσο διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου ή ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει η Ρωσία, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει πως θα πρέπει η επιλογή να τύχει έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο θα πρέπει και να λογοδοτεί.

Ο διορισμός ενός απεσταλμένου, σύμφωνα με τη ρωσική θέση να συνέβαλλε στην επανέναρξη μιας πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα οι τέσσερις επισημάνσεις της Ρωσίας όσον αφορά το Κυπριακό έχουν ως εξής:

  • Υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν τη σύσταση στο νησί μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια.
  • Ταυτόχρονα, το μοντέλο της τελικής λύσης θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τους Ελληνοκύπριους όσο και από τους Τουρκοκύπριους χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η επιβολή αυθαίρετων χρονοδιαγραμμάτων είναι απαράδεκτη.
  • Πιστεύομε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη συζήτηση για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως επίσης θα πρέπει να αντικατασταθεί το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων από μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με εγγυήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
  • Ένας άμεσος διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου ή Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα τύχει έγκρισης και θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα συνέβαλλε στην επανέναρξης μιας πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Οι αναφορές αυτές περιλαμβάνονται στο κείμενο με τις θέσεις της Ρωσίας κατά την εβδομηκοστή-όγδοη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στο εν λόγω κείμενο υπάρχει και ειδική αναφορά στο Κυπριακό.