Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου προτίθεται να εισέλθει την προσεχή Τρίτη σε διαδικασία κατ’ άρθρον εξέτασης του νομοσχεδίου για εισαγωγή της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-kalathi και οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν την έγκριση του νομοσχεδίου.

Πέραν των καθημερινών συμμετοχών στελεχών των συνδέσμων του λιανικού εμπορίου σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, προκειμένου να πείσουν ότι το e-kalathi συνιστά παρέμβαση στον ελεύθερο ανταγωνισμό, χθες ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει έντονα τον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Παπαναστασίου. Ειδικότερα, χρεώνει στον υπουργό εχθρική στάση απέναντι στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και τον κατηγορεί ότι έχει εμμονή για την έγκριση της συγκεκριμένης εφαρμογής για σύγκριση τιμών.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εμπορίου απάντησε στην ανακοίνωση του ΠΑΣΥΛΕ, σημειώνοντας και τα ακόλουθα: «Απορρίπτω κατηγορηματικά τα όποια υπονοούμενα αφήνονται για το πρόσωπό μου και το Υπουργείο, ιδιαίτερα δε όσον αφορά στην κατ’ ισχυρισμό παρέμβαση του Υπουργείου σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, όπως είναι η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού».

Ο ΠΑΣΥΛΕ είχε εκφράσει προβληματισμό -και άφησε αιχμές- για την αλλαγή στάσης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού επί του θέματος. Η αλλαγή στάσης έγινε μετά την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΑ.

Ο ΠΑΣΥΛΕ κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπαναστασίου ότι «αντί να εγκύψει και να δώσει πραγματικές, στοχευμένες λύσεις σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που πλήττονται κυρίως από το κόστος ενέργειας και καυσίμων, η μόνη του έγνοια, που του έχει γίνει εμμονή, είναι η δημιουργία Πλατφόρμας Σύγκρισης Τιμών Καταναλωτικών Αγαθών».

Απαντώντας, ο υπουργός ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, πρώτο μου μέλημα και έγνοια υπήρξε η κατάρτιση στρατηγικής για την εισαγωγή φτηνής ενέργειας, με σκοπό ακριβώς οι επιχειρήσεις να μειώσουν σημαντικά το υψηλό κόστος λειτουργίας τους και οι καταναλωτές να έχουν ουσιαστική μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού». Για το e-kalathi σημειώνει ότι «η διαφάνεια τιμών και το δικαίωμα σύγκρισης και επιλογής προϊόντων δεν θα λειτουργήσει ως εργαλείο για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά τουλάχιστον οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν εύκολα και γρήγορα, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες».