Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή για την ανάπλαση/αναβάθμιση του δρόμου της λεωφόρου Ηλία Καννάουρου, στον Δήμο Ύψωνα, της επαρχίας Λεμεσού. Η λεωφόρος Ηλία Καννάουρου έχει μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων και μικρό τμήμα της στα ανατολικά εμπίπτει στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών.

Στόχος του προτεινόμενου έργου, με την αναβάθμιση της λεωφόρου, είναι η βελτίωση της κυκλοφοριακής ικανότητας του τοπικού οδικού δικτύου της περιβάλλουσας περιοχής, η βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας στο οδικό δίκτυο της περιοχής για όλα τα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, λεωφορεία, μοτοποδήλατα), καθώς και για τους πεζούς και ποδηλάτες (υπό ασφαλείς και άνετες συνθήκες). Επιπλέον, το έργο, συνολικού κόστους €7,5 εκατ., στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας και την οδική ασφάλεια του οδικού δικτύου και των παρεχόμενων διευκολύνσεων στους χρήστες της περιοχής. Ο υφιστάμενος δρόμος, που είναι κατεύθυνσης δύο λωρίδων και κατά μήκος του υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης, θα αναβαθμιστεί σε δρόμο τεσσάρων και δυο λωρίδων (700 μέτρα). Επίσης, στα πλαίσια του έργου θα αναβαθμιστεί και μικρό τμήμα της Οδού Πετράκη Γιάλλουρου, μήκους 220 μέτρων, καθώς και άλλες παρόδιες προσβάσεις.

H αναβάθμιση της λεωφόρου Ηλία Καννάουρου θα περιλαμβάνει:

– Ανακατασκευή των λωρίδων κυκλοφορίας των οχημάτων σε 4 και 2 λωρίδες τμηματικά

– Κατασκευή Πεζοδρομίων – Κατασκευή Ποδηλατόδρομου και Πεζόδρομου

– Κτιστές Διαχωριστικές Λωρίδες

 – Κτιστές και Ζωγραφιστές Νησίδες

 – Παρόδιους Χώρους Στάθμευσης

 – Εγκατάσταση Φώτων Τροχαίας

 – Στάσεις Λεωφορείων – Κατασκευή και ανακατασκευή κυκλικών κόμβων

– Διαβάσεις πεζών – Τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης

– Τοπιοτέχνηση/δεντροφύτευση νησίδων

Η ανάπλαση του προτεινόμενου δρόμου θα αποτελείται από διπλή και τετραπλή λωρίδα, εκ των οποίων οι τέσσερις λωρίδες θα έχουν συνολικό πλάτος οδοστρώματος 13,40 μέτρα και θα εκτείνονται για περίπου 1300 μέτρα κατά μήκος του δρόμου, ενώ για τα υπόλοιπα περίπου 700 μέτρα του δρόμου, θα υπάρχει διπλή λωρίδα με πλάτος οδοστρώματος 6,70 μέτρα. Στο μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, όπου οι λωρίδες θα είναι τέσσερις, θα κατασκευαστεί στο μέσο κεντρική κτιστή διαχωριστική λωρίδα, πλάτους από 1,5-2,5 μέτρα, η οποία θα αποτελεί και χώρο πρασίνου, μέσα στον οποίο θα φυτευθούν ιταλικοί φύκοι. Κατά μήκος της νότιας πλευράς του προτεινόμενου δρόμου θα κατασκευαστεί πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, συνολικού πλάτους 3 μέτρων.

Τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά του προτεινόμενου δρόμου θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια με πλάτος που κυμαίνεται από 2-3 μέτρα ανάλογα και κατά μήκος τους θα φυτευθούν σχοινιές για δημιουργία θαμνώδους φράκτη. Στη συμβολή της λεωφόρου Ηλία Καννάουρου με τις οδούς Παπανικολή και Κυπαρισσώνα θα κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος, ενώ ο υφιστάμενος κυκλικός κόμβος στη συμβολή της λεωφόρου Πετράκη Γιάλλουρου με τη λεωφόρο Ηλία Καννάουρου θα ανακατασκευαστεί για να συνάδει με το έργο. Επιπλέον, στις συμβολές των οδών Ιωαννίνων και Κυθήρων με τη λεωφόρο Ηλία Καννάουρου θα τοποθετηθούν φώτα τροχαίας. Σημειώνεται ότι στις συμβολές όλων των κάθετων δρόμων με τη λεωφόρο Ηλία Καννάουρου θα κατασκευαστούν κτιστές ή ζωγραφιστές νησίδες ανάλογα με τις ανάγκες ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία. Επίσης, σε διάφορα σημεία του προτεινόμενου έργου θα κατασκευαστούν διαβάσεις πεζών και ποδηλατών.

Το προτεινόμενο έργο θα κατασκευαστεί σε τρεις διαφορετικές φάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν:

– Φάση Α΄: Από την συμβολή της Λεωφόρου Μακαρίου με Ηλία Καννάουρου μέχρι την συμβολή με την Λεωφόρο Πετράκη Γιάλλουρου.

– Φάση Β΄: Από την συμβολή της Λεωφόρου Πετράκη Γιάλλουρου με Ηλία Καννάουρου μέχρι την συμβολή με την οδό Παπανικολή.

– Φάση Γ΄: Από την συμβολή της Λεωφόρου Ηλία Καννάουρου με την οδό Παπανικολή μέχρι και τη σύνδεση του στο σημείο του πολυκαταστήματος ΚΛΕΙΜΑ.

Οι κατασκευαστικές εργασίες του προτεινόμενου έργου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν με την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών το 2024 και θα διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν το 2027.

Υποψήφιος ΠτΔ ο Αγκαστινιώτης;

Tα γενέθλια του γιόρτασε στις 24 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και έγινε δέκτης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, χιλιάδων ευχετηρίων μηνυμάτων από απλούς πολίτες από όλες τις κομματικές παρατάξεις. Φίλος της στήλης μάς υπέδειξε χαρακτηριστικά πως, με τόση απήχηση στην κοινωνία, ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσει την τύχη του και στη διεκδίκηση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2023. Πληροφορίες της στήλης, πάντως, που φέρουν τον γενικό διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου να δηλώνει πρόθεση να αναλάβει επικεφαλής του επιτελείου του Χριστόδολου Αγκαστινιώτη, για την ώρα δεν επιβεβαιώνονται.

Ελλαδικός κολοσσός στο ΧΑΚ

Άλλη μια μεγάλη ελλαδική εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Το ΧΑΚ ανακοίνωσε την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας WEALTHAVENUE PLC, στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά. Η ελλαδικών συμφερόντων εταιρεία αποτελείται από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ανθρώπους των επενδύσεων, με επιχειρηματικό και επενδυτικό background και στοχεύει στην αξιοποίηση της 40χρονης εμπειρίας τους στις επενδύσεις, με κύριο πυλώνα το Real Estate και με ολοκληρωμένα έως τώρα πάνω από 350 έργα οικιστικής και εμπορικής χρήσεως επιφάνειας 76.000 τ.μ. Βασικοί μέτοχοι της Wealth Avenue είναι οι αδερφοί Βανδώροι (Αλέξιος και Ανδρόνικος), δεύτερης γενιάς αρχιτέκτονες, με CEO τον Αλέξιο, o οποίος είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Ψηλά Κτήρια και το Αστικό Περιβάλλον (CTBUH). Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία είχε καταθέσει επίσημα αίτηση εισαγωγής στη Ν.Ε.Α. Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό πάντως το ότι το ΧΑΚ αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τέτοιου είδους εταιρείες. Αναμένουμε και ανάλογη συνέχεια.

Νέα Marketing & PR Director στο Neo Plaza

Τη θέση της Marketing & PR Director στο Neo Plaza, του πρώτου υπαίθριου εμπορικού & ψυχαγωγικού πάρκου στην Κύπρο, ανέλαβε από τις 28 Ιανουαρίου η Σύλβια Χαραλάμπους, σε αντικατάσταση της Άννας Μαρίας Ζαχαριάδου, που παραιτήθηκε για προσωπικό λόγο. Η Σύλβια Χαραλάμπους διαθέτει πολυετή εμπειρία στον τομέα του Marketing & PR, έχοντας εργαστεί σε μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους λιανικού εμπορίου στην Κύπρο.

Από το 2018 μέχρι το 2021 κατείχε τη θέση της Group Marketing, PR & CRM Manager στον Όμιλο Voici la mode, αναλαμβάνοντας και προωθώντας διεθνή brands της μόδας όπως Marks & Spencer, Topshop, Accessorize London, Miss Guided, Sfera Madrid, Celio αλλά και την αλυσίδα εστιατορίων Café la mode. 

Nομοθετική ρύθμιση για τα hostels;

Tα κενά της νομοθεσίας γύρω από τη θέμα της λειτουργίας ξενώνων τύπου youth hostels στην Κύπρο εξέτασε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, σε μια προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης του θέματος. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε σχέση με το τι ισχύει σε 4-5 χώρες όπου λειτουργούν ξενώνες τύπου youth hostels, ώστε αφενός να υπάρξει ενημέρωση και αφετέρου να μπουν οι βάσεις τόσο για το νομοθετικό πλαίσιο, όσο και γενικότερα για τον τρόπο λειτουργίας αντίστοιχου τύπου ξενώνων νεότητας στην Κύπρο. Για την ιστορία, πάντως, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν εκπροσωπείται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα youth hostels, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος, αν δεν θεσμοθετηθεί, να κατοχυρωθεί στην ΕΕ αντίστοιχη Ομοσπονδία από τα κατεχόμενα. Ας ελπίσουμε να υπάρξει σύντομα θετική κατάληξη στο θέμα, το οποίο εξετάστηκε κατόπιν εισήγησης των βουλευτών Πανίκου Λεωνίδου, Χρύση Παντελίδη, Κυριάκου Χατζηγιάννη και Κώστα Κώστα.

Το Public Group αποκτά το 50% στην iRepair

Το Public Group ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη στρατηγική του συνεργασία με την iRepair, εταιρεία επισκευαστικών κέντρων ηλεκτρονικών συσκευών. Στόχος αυτού του deal είναι τα επόμενα χρόνια να φέρει στα καταστήματα Public σε Ελλάδα και Κύπρο μία πιο ολοκληρωμένη και γρήγορη εξυπηρέτηση πελατών στο κομμάτι του service. Για την επισφράγιση της συνεργασίας, το Public Group αποκτά μερίδιο 50% στην iRepair. O Chris Humbert, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της iRepair, ως CEO και μέτοχος πλειοψηφίας, θα ηγηθεί της ανάπτυξης του νέου σχήματος.