Παράθυρο για την πραγματοποίηση μειοδοτικών διαγωνισμών, από την ΑΗΚ ή άλλους -ιδιώτες- προμηθευτές ηλεκτρισμού, ώστε να εξασφαλίζουν ηλεκτρική παραγωγή στις χαμηλότερες κατά το δυνατό τιμές από φωτοβολταϊκά πάρκα, ανοίγει το Υπουργείο Ενέργειας.

Στο πλαίσιο πολυσέλιδης απάντησής της σε επιστολή που της απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με αντικείμενο τα καυτά ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, αναφέρεται κατά προτεραιότητα στο θέμα των μειοδοτικών διαγωνισμών, το οποίο θέτει συχνά το ΑΚΕΛ, ως αίτημα, στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι με τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, μέθοδος που ακολουθείται σε πολλές χώρες της ΕΕ με εξαιρετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές, είναι δυνατό να εξασφαλιστεί ηλεκτρισμός από ΑΠΕ σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που εξασφαλίζουν οι παραγωγοί ΑΠΕ μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών με το κράτος. Αναφέρθηκαν μάλιστα παραδείγματα χωρών της ΕΕ που εξασφάλισαν παραγωγή από 1,5 σεντ την κιλοβατώρα έως 3, 4, 5 σεντ, ενώ σήμερα στην Κύπρο ένας αριθμός φωτοβολταϊκών πάρκων αποζημειώνεται από την ΑΗΚ με 18 σεντ την κιλοβατώρα, εξασφαλίζοντας τεράστιο κέρδος.

Στην απάντησή της προς τον κ. Στεφάνου, η υπουργός δεν αφήνει -και αιτιολογεί γιατί- περιθώριο πραγματοποίησης μειοδοτικών διαγωνισμών από το κράτος, πριν την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, πιθανό τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο, ανοίγει παράθυρο αυτούς τους διαγωνισμούς να τους πραγματοποιήσουν σήμερα οι ίδιοι οι προμηθευτές ηλεκτρισμού, περιλαμβανομένης της ΑΗΚ.

Ειδικότερα, η κ. Πηλείδου αναφέρει: «Πέραν, όμως των πιο πάνω, το υπουργείο θεωρεί ότι η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών σήμερα, μπορεί να υλοποιείται από τους ίδιους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένης της ΑΗΚ, ώστε να εξασφαλίζεται η χαμηλότερη δυνατή χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και, ακολούθως, η χονδρική τιμή να αντανακλάται στη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών».

Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Ενέργειας, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο η ΑΗΚ να δραστηριοποιηθεί ενεργότερα και αμεσότερα στην αγορά ηλεκτρισμού από ιδιωτικά πάρκα ΑΠΕ, μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από ιδιώτες παραγωγούς αλλά και επίδοξους παραγωγούς για απευθείας συνεργασία με την ΑΗΚ.

Γνωμάτευση για φθηνότερα ΑΠΕ

Σε άλλο σημείο της απαντητικής της επιστολής προς τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, η υπουργός Ενέργειας αναφέρει ότι απέστειλε πρόσφατα επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας τις απόψεις του για το κατά πόσο το υπουργείο νομιμοποιείται να τροποποιήσει το Σχέδιο για την Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ (σ.σ. του 2018), ούτως ώστε η ΑΗΚ Προμήθεια να αγοράζει την ενέργεια από ΑΠΕ από τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο στο κόστος αποφυγής που ίσχυε κατά την περίοδο που προκηρύχθηκε το σχέδιο (σ.σ. ήταν περίπου 7 σεντ την κιλοβατώρα, έναντι 18 σεντ που είναι σήμερα), με σκοπό να μειωθεί η τιμή ηλεκτρισμού προς όλους τους καταναλωτές.

Ωστόσο, η κ. Πηλείδου προσθέτει στην επιστολή της ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΡΑΕΚ, η συνεισφορά στο συνολικό κόστος του ηλεκτρισμού των έργων που εντάχθηκαν στο προαναφερόμενο σχέδιο είναι στο δεύτερο δέκατο του σεντ ανά κιλοβατώρα και συνεπώς δεν επηρεάζει ουσιωδώς το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή». Προκύπτει από τα πιο πάνω πως αν ο Γ. Εισαγγελέας επιτρέψει την τροποποίηση των συμφωνιών που έγιναν το 2018 με ιδιώτες ιδιοκτήτες ΑΠΕ, θα μειωθεί μεν δραματικά το πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους των επιχειρηματιών αυτών, αλλά το όφελος, ανά καταναλωτή ηλεκτρισμού, θα είναι πολύ μικρό ανά κιλοβατώρα.

«Δεν γίνεται τώρα»

Ως προς το ευρύτερο θέμα των μειοδοτικών διαγωνισμών, η κ. Πηλείδου αναφέρει στον κ. Στεφάνου σε γενικές γραμμές ότι με βάση το Κεφάλαιο 3.3.2 «Ενισχύσεις λειτουργίας που χορηγούνται για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ», της ΕΕ, ο οποιοσδήποτε μειοδοτικός διαγωνισμός που θα διεξαγόταν από το κράτος πριν από το άνοιγμα της αγοράς θα αντίκειτο των κανόνων της ΕΕ που αφορούν τις κρατικές εγγυήσεις.

Αναφέρει δε πως με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ οι ενισχύσεις χορηγούνται ως προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά». Εξηγεί στη συνέχεια ότι «το οποιοδήποτε αποτέλεσμα μειοδοτικού διαγωνισμού αφορά σε ποσό επιπλέον της αγοραίας τιμής (προσαύξηση) και όχι στο σύνολο της τιμής που λαμβάνεται από τα έργα που συμμετέχουν στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ Ή ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ;

Στην ίδια επιστολή, η κ. Πηλείδου αναφέρεται και στις εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ (σ.σ. και άλλων) ότι η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς δεν θα επιφέρει μείωση στις τιμές ηλεκτρισμού. «Αναφέρω», γράφει η υπουργός προς τον κ. Στεφάνου, «ότι με τη λειτουργία της Μεταβατικής Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού έχουν δραστηριοποιηθεί νέοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι έχουν προσφέρει ήδη χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές που έχουν συμβληθεί μαζί τους, αντί με την ΑΗΚ (σ.σ. προφανώς εννοεί μερικούς πολύ μεγάλους βιομηχανικούς – εμπορικούς καταναλωτές, που όντως εξασφάλισαν μείωση περίπου 10% από ιδιώτες προμηθευτές, που είναι και παραγωγοί από ΑΠΕ). Με την κατασκευή και λειτουργία νέων έργων παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ», προσθέτει η υπουργός, «που έχουν ενταχθεί στη Μεταβατική Ρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού, αυξάνεται η ικανότητα των νέων προμηθευτών να εξυπηρετήσουν περισσότερους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο ανταγωνισμός».