Πέρασε τον νομοτεχνικό έλεγχο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για φορολόγηση των εσόδων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων που αφορά κα τη διοικητική συνεργασία των φορολογικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος του εναρμονιστικού νομοσχεδίου «Ο περί Διοικητικής Συνεργασίας στον Τομέα της Φορολογίας» και αναμένεται η Επιτροπή Οικονομικών να τοποθετηθεί στη συνεδρία της την ερχόμενη Δευτέρα επί του νομοσχεδίου για να προωθηθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο αφορά την διοικητική συνεργασία των φορολογικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με τους φορολογούμενους. Η οδηγία θεσπίζει νέους κανόνες για την βελτίωση των διαδικασιών συνεργασίας των εθνικών φορολογικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ και περιλαμβάνει την υποβολή στοιχείων για πωλήσεις και υπηρεσίες που εκτελούνται μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση στόχο έχει να παράσχει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές για στοιχεία ώστε ο καθένας να καταβάλλει τη φορολογία που του αναλογεί και ειδικότερα φορολογούμενοι που εξασφαλίζουν τα έσοδα τους μέσω ψηφιακών πλατφόρμων.

Επίσης, η οδηγία επιδιώκει τη βελτίωση της συνεργασίας των φορολογικών αρχών των κρατών μελών διατηρώντας ταυτόχρονα το χαμηλό διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις με την εφαρμογή ενός κοινού ευρωπαϊκού προτύπου για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Κύπρος όφειλε να εφαρμόσει τις εν λόγω διατάξεις από 31 Δεκεμβρίου του 2022 και ως εκ τούτου εκκρεμεί επιστολή παράβασης για μη κοινοποίηση μέτρων εναρμόνισης.

Σε τοποθέτηση της, ενώπιον της Επιτροπής, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Μιχαηλίδου είπε ότι η μεταφορά του πλαισίου της προστασίας προσωπικών δεδομένων από την οδηγία στο εθνικό δίκαιο, ύστερα από διαβούλευση, με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχει γίνει ορθά με παραπομπή στα συγκεκριμένα αναγκαία άρθρα και διασφαλίστηκε, όπου υπάρχει ο περιορισμός κάποιων υποχρεώσεων ή δικαιωμάτων που προβλέπονται, όπως είπε, ότι θα υπάρχει πάντοτε η εποπτεία του Γραφείου της Επιτρόπου και όπου ζητηθεί αυτό θα επεμβαίνει.

«Η εισήγηση μας για το λεκτικό έχει γίνει πλήρως αποδεκτή και είμαστε ικανοποιημένοι», σημείωσε.

ΚΥΠΕ