Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παραμείνει διαιρεμένη και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δυο κρατών» στην Κύπρο, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου μιλώντας κατά τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που άρχισαν σήμερα στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου επανέλαβε την ετοιμότητα και την ειλικρινή βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η πρώτη ενότητα της Διάσκεψης είχε ως θέμα τις συνέπειες της ένοπλης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην ανοικοδόμηση της χώρας. Στην αρχική τοποθέτησή της, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή, πενήντα χιλιάδες μέχρι στιγμής Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξαναγκάζονται σε μαζική έξοδο, φοβούμενοι εθνικό ξεκαθάρισμα.

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της Κύπρου προς τον φίλο αρμένικο λαό, η κ. Δημητρίου κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγκύψουν και σε αυτή τη διένεξη η οποία έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Οι ένοπλες επιθέσεις κατά παράβαση της διεθνούς έννομης τάξης, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, πλήττουν το πολυμερές σύστημα αρχών, τις οποίες όλοι εμείς πρεσβεύουμε και οφείλουμε να υπερασπίζουμε. Πρέπει το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υπερισχύσουν ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο παραβάτης, είτε πρόκειται για τη Ρωσία στην Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ  ή την Τουρκία στην Κύπρο.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη λήψης άμεσης δράσης για την ανακούφιση και στήριξη των θυμάτων του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα των γυναικόπαιδων, που αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της σωματεμπορίας.

Τα κοινοβούλια, τόνισε η κ. Δημητρίου, έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, τόσο όσον αφορά στη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όσο και στην ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.

Συναφώς, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπογράφηκε μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, τον περασμένο Απρίλιο, προς ενίσχυση της συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Σημείωσε επίσης την ενεργό συμμετοχή της Βουλής σε άλλες θεσμοθετημένες ευρωπαϊκές δράσεις, που σκοπούν στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε ζητήματα χρηστής διοίκησης και στην ενδυνάμωση των θεσμών και εν γένει της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Η κοινοβουλευτική διπλωματία, σημείωσε, η Πρόεδρος της Βουλής, μπορεί και πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, διανοίγοντας προοπτικές για την περαιτέρω παροχή αρωγής και στήριξης σε σημαντικούς τομείς δράσης, ώστε να αποκατασταθούν, το συντομότερο δυνατό, τα θεμέλια μιας ελεύθερης και ευημερούσας χώρας.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας και η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο. Κάλεσε τέλος, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.