Η αυλαία για τη φορολογική μεταρρύθμιση άνοιξε μεν χθες αλλά θα κλείσει σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, καθώς ο ολοκληρωμένος φορολογικός μετασχηματισμός που ανέλαβε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου θα περάσει από 15 φάσεις και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025.

Αυτό προκύπτει από τα όσα παρουσιάστηκαν χθες Παρασκευή σε οικονομικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους και άλλους οικονομικούς παράγοντες από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και από τους επιστήμονες του ΚΟΕ, με τις παρουσιάσεις να σηματοδοτούν και την επίσημη έναρξη του όλου έργου.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Υπουργείου Οικονομικών και εκ των πραγμάτων μεταθέτουν επίσης για το μέλλον και την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αύξηση του αφορολόγητου ποσού.

Η όλη εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Μάκη Κεραυνού και ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις των μελών του ΚΟΕ για τον ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό που επιδιώκεται μέσα από το όλο έργο.

Η διευθύντρια του ΚΟΕ καθηγήτρια Έλενα Ανδρέου παρουσίασε τους στόχους της φορολογικής μεταρρύθμισης, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία στον τόπο μας έγινε το 2022 και αυτή για σκοπούς εναρμόνισης ενώ ακολούθως ο οικονομολόγους του ΚΟΕ Γιώργος Συρίχας κατέγραψε τις διάφορες φάσεις για τον ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό, με το τελευταίο ορόσημο για προώθηση νομοθετημάτων προς αυτήν την κατεύθυνση να τοποθετείται μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2025.

Σκοποί και στόχοι

Όπως ανέφερε στην παρουσίαση της η κ. Ανδρέου, σκοπός του νέου φορολογικού συστήματος, για τον οποίο το ΚΟΕ αρχίζει επίσημα να δέχεται προτάσεις, είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

-Να είναι απλό και διαφανές (simple and transparent), αποτελεσματικό (efficient) και κοινωνικά δίκαιο (equitable/fair),

-Να είναι φιλικό προς την οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση,

-Να προωθεί την καινοτομία, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας,

-Να στηρίζει την μετάβαση προς την πράσινη και ψηφιακή οικονομία

-Να διασφαλίζει ταυτόχρονα την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την δημοσιονομική ουδετερότητα.

«Το πολυδιάστατο αυτό έργο έχει ανατεθεί στο ΚΟΕ και θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, ενώ οι πρώτες εισηγήσεις σχετικά με τα πράσινα μέτρα και αντισταθμιστικά αναμένονται σε δύο μήνες (11/2023)» πρόσθεσε. Εξήγησε ότι όλες οι επιπτώσεις πιθανών φορολογικών μεταρρυθμίσεων (και σεναρίων) θα πρέπει πρώτα να μετρηθούν/εκτιμηθούν για την κυπριακή οικονομία και για το πώς θα επηρεάσουν την οικονομία π.χ.: τα νοικοκυριά με διαφορετικές εισοδηματικές τάξεις/χαρακτηριστικά τις εταιρείες σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας τις επενδύσεις, την απασχόληση, την παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, τα δημοσιονομικά εξηγώντας πως θα χρησιμοποιηθούν οικονομικά μοντέλα, εργαλεία και οικονομετρικά υποδείγματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο ΚΟΕ και ανάλογα κέντρα της ΕΕ.

Διάλογος και 15 φάσεις

Παραδέχτηκε πως από τους κύριους σκοπούς της χθεσινής παρουσίασης ήταν η ανακοίνωση για ανοιχτή πρόσκληση εισηγήσεων από φορείς και οργανισμούς σχετικά με το νέο φορολογικό μοντέλο της Κύπρου, καλώντας όλους, όπως έπραξε και ο ΥΠΟΙΚ στη δική του ομιλία, να στέλνουν εισηγήσεις σχετικά με τον φορολογικό μετασχηματισμό στο email [email protected].

Ανακοίνωσε επίσης πως ενημέρωση για την πορεία του έργου θα καταγράφεται στην ιστοσελίδα του ΚΟΕ www.erc.ucy.ac.cy

Στη δική του παρουσίαση, ο κ. Συρίχας αναφέρθηκε στα ορόσημα και στις διάφορες φάσεις, 15 συνολικά, για τον ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό.

Από την παρουσίαση προκύπτουν μεταξύ άλλων ως κρίσιμα ορόσημα η φάση 4, όπου θα παρουσιαστούν προτάσεις για απλοποίηση του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου, μέχρι τον Μάρτιο του 2024, η φάση οκτώ – Ιούνιος του 2025, που θα παρουσιαστεί η έκθεση μεταρρυθμίσεων, η φάση 13 όπου θα ετοιμαστεί η προκαταρκτική έκθεση του ΚΟΕ για την οριστικοποίηση του νέου φορολογικού πλαισίου για την οποία θα συνεχίσει να δέχεται εισηγήσεις – 15/1/25 – 30/3/25 και η φάση 14 που προβλέπεται μεταξύ 1/5/25 – 31/7/25 στην οποία το ΚΟΕ θα παρουσιάσει την τελική του έκθεση.

Η τελευταία φάση, η φάση 15, που υπολογίζεται μεταξύ 2/4/25 -31/8/25, προβλέπει την παρουσίαση οριστικοποίηση νομοθετημάτων για τη φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση της τελικής έκθεσης του ΚΟΕ.