Με αναφορές στη διαφορά που συνεχίζεται για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στην οικοδομική βιομηχανία πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΟ εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το μεγάλο απεργιακό αγώνα των οικοδόμων.

Η απεργία διαρκείας, όπως υπενθύμισε ο γ.γ. των οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου, άρχισε στα μέσα Ιανουαρίου του 2013 και έληξε στα μέσα Φεβρουαρίου, με την αποδοχή από όλες τις πλευρές της πρότασης για ανανέωσης της σύμβασης, που οδήγησε μελλοντικά και σε νομοθετικές ρυθμίσεις για κατοχύρωση βασικών όρων της σύμβασης, πλέον σε νόμο.

Νόμος που αποτελεί το κύριο ίσως αγκάθι για ανανέωση της κλαδικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, που έληξε πέρσι τον Μάιο, καθώς οι συντεχνίες θέλουν για ανανέωση της σύμβασης να υπάρξει ενσωμάτωση στον «Περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία (Βασικοί Όροι Υπηρεσίας) Νόμο» και των μισθών πρόσληψης που συμφωνούνται και υπάρχουν στη συλλογική σύμβαση.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης και η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία έριξε την μπάλα για γεφύρωση της διαφοράς στο Υπουργείο Εργασίας, ενώπιον του οποίου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες. Απευθυνόμενη στους κυβερνώντες, η κ. Χαραλάμπους είπε πως δεν αρκεί να δηλώνει η Κυβέρνηση θιασώτης της διεύρυνσης της κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα να δίνει άδειες απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες σε τομείς και χώρους εργασίας που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Χρειάζονται, πρόσθεσε, άμεσα πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες σημειώνοντας πως «το πρώτο και καθοριστικό τεστ εκεί που θα διαφανεί αν τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση έχει τη βούληση να τα εφαρμόσει είναι η θέση που θα πάρει στη μεσολάβηση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας στις κατασκευές και στο δικαιολογημένο αίτημα της εργατικής πλευράς να προστεθούν οι μισθοί πρόσληψης στο σχετικό νόμο».

Η γ.γ. της ΠΕΟ ανέφερε επίσης πως υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που οφείλει να πάρει η Κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη εισαγωγής νομικών ρυθμίσεων, έτσι που οι βασικοί όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να είναι δεσμευτικοί για όλους τους εργοδότες του κλάδου.
Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για συνομολόγηση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ιδιαίτερα σε τομείς που απασχολείται μεγάλος αριθμός ξένων.