Το Γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας πρότεινε μια αλλαγή στους κανονισμούς σε όσα αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ. Φυσικά ήδη από τον κανονισμό απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ από το πλήρωμα, όμως η πρόταση της Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει την απαγόρευση «κατανάλωσης» κολώνιας!

Ο κανονισμός που τρέλανε τον πλανήτη

Συγκεκριμένα το επίμαχο χωρίο αναφέρει πως «Κανένα μέλος του πληρώματος δεν επιτρέπεται να καταναλώσει φάρμακο, φόρμουλα ή ουσία, όπως στοματικό διάλυμα, οδοντόκρεμα ή άρωμα που περιέχει αλκοόλ. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αλκοτέστ. Όποιο μέλος του πληρώματος κάνει τέτοια χρήση φαρμάκων, πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία πριν μπει σε πρόγραμμα πτήσης»!

Να σημειώσουμε πως παρότι τα αρώματα περιέχουν αλκοόλ, δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως το οινόπνευμα που μπορεί να περιέχεται σε ένα ψέκασμα αρώματος, μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αλκοτέστ. Βέβαια πριν μια πρόταση του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδίας ενσωματωθεί στον Κανονισμό Πολιτικής Αεροπορίας, περνάει από δημόσια διαβούλευση, η οποία στην περίπτωσή μας λήγει στις 5 Οκτωβρίου.

Θα καταλαβαίναμε την απαγόρευση σε κάποιον εργαζόμενο να αδειάσει μισό μπουκάλι άρωμα σανδαλόξυλο πάνω του σε κλειστό χώρο υπό τον φόβο αδιαθεσίας, ζάλης ή απόσπασης της προσοχής κάποιου μέλους του πληρώματος, όμως εδώ μάλλον η περίπτωση είναι λίγο υπερβολική.

Η κατανάλωση αλκοόλ από πιλότους ως πραγματικό πρόβλημα

Παρόλα αυτά η μέθη στους πιλότους είναι λίγο πιο συνηθισμένη από όσο θα θέλαμε να πιστέψουμε. Ο Katsutoshi Jitsukawa των Ιαπωνικών Αερογραμμών έχει το πιο πρόσφατο «ρεκόρ» με 189 μιλιγκράμ αλκοόλης ανά 100 μλ αίματος, με όριο τα 20. Λίγο κάτω από 10 ποτά. Συνολικά δεν είναι ασυνήθιστο για πιλότους να αποτυγχάνουν σε αλκοτέστ, τις περισσότερες φορές από το προηγούμενο βράδυ.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπως του βετεράνου του Ναυτικού Glendon Gulliver που είχε πιει 7 ποτά την ημέρα της πτήσης. Το όριο για πολλές εταιρείες είναι 12 ώρες χωρίς αλκοόλ από το «μπουκάλι ως το χειριστήριο» και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι υψηλοί βαθμοί αλκοόλης δεν προκύπτουν από τα αρώματα. Να υπογραμμίσουμε πως οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι στις διεθνείς πτήσεις παρά στις πτήσεις εσωτερικού.

philenews / in.gr