Η κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Τουρκίας στη Συρία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους. Συμφώνησαν να λειτουργήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν επέστησε την προσοχή του συνομιλητή του Μπλίνκεν με έντονες εκφράσεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως σύμμαχος, θα πρέπει να σταματήσουν να συνεργάζονται με την τρομοκρατική οργάνωση YPG στη βόρεια Συρία και σημείωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστούν αποφασιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων της Τουρκίας στην περιοχή, τέθηκε επίσης στην ημερήσια διάταξη ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ της Τουρκίας και των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

«Στο πλαίσιο της κατάρριψης  ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους μας συμφωνήσαμε να δουλέψει αυτός ο μηχανισμός με τρόπο που να μην εμποδίζει τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκε και το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ