Αλλαγές στη διαδικασία του ξεπαγώματος νέων θέσεων στο Δημόσιο αλλά και των θέσεων προαγωγών εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να ικανοποιείται από τη διαδικασία που ισχύει τα τελευταία χρόνια, μέσω της οποίας οι θέσεις περνούν για αποδέσμευση από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, χωρίς να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι θέσεις να ξεπαγώνουν αυτόματα και χωρίς κάποιο ουσιαστικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί πριν από το ξεπάγωμα των θέσεων να αξιολογούνται τα αιτήματα από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, για να διαπιστώνεται κατά πόσο αυτές είναι αναγκαίες να πληρωθούν.

Παράλληλα με την αξιολόγηση που επιδιώκει το κράτος, θα εφαρμόζεται και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία αρχές κάθε χρόνου το Υπουργείο Οικονομικών θα διαμορφώνει μια ασφαλή εικόνα για τον συνολικό αριθμό των θέσεων που θα αποπαγοποίουνται. Δηλαδή, σύμφωνα με την απόφαση, κάθε χρόνο τον Ιανουάριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τον αριθμό των θέσεων που θα αποπαγοποίουνται, έτσι ώστε να γνωρίζει ποιες ανάγκες θα καλύπτουν και εάν δικαιολογείται η πλήρωση τους.

Η διαδικασία που εφαρμόζεται από το 2017, με την οποία η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο για το ξεπάγωμα των θέσεων, δεν ικανοποιεί την Κυβέρνηση. Κάτι, άλλωστε, που έχει αναφέρει πριν από μερικές εβδομάδες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνέντευξη του στον «Φ», όταν δήλωσε πως δεν συμφωνούν με την αυτόματη απαοπαγοποίηση των θέσεων.

Όπως είπε «κάθε κενωθείσα θέση στο δημόσιο θα πρέπει να αξιολογείται προτού πληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Μάλης Κεραυνός απέσυρε το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και με το οποίο καταργούνταν οι απαγορεύσεις που προβλέπει η νομοθεσία στις νέες προσλήψεις.

Αξίζει να αναφερθεί, πως έντονες επιφυλάξεις με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκφράστηκαν και από πλευράς των βουλευτών του ΔΗΣΥ, οι οποίοι προειδοποίησαν πως το κράτος θα επέστρεφε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε αύξηση των εργαζομένων στην κρατική μηχανή και σε «φούσκωμα» του κρατικού μισθολογίου.

Να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο αποτυπωνόταν ουσιαστικά η συμφωνία στην οποία είχε προχωρήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ. Μετά την απόφαση για απόσυρση του νομοσχεδίου, οι συντεχνίες εξέφρασαν έντονη διαφωνία.

Μετά τα νέα δεδομένα, στο προσκήνιο επανήλθε πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, με την οποία οι θέσεις προαγωγής καθώς και οι θέσεις πρώτου διορισμού και οι προαγωγές (θέσεις Α14) δεν θα ξεπαγώνονται από τη Βουλή αλλά η διαδικασία θα γίνεται μέσω της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Οι συντεχνίες διακαώς απαιτούν να εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς θεωρούν ότι θα συμβάλει στο να πληρώνονται με πιο τάχιστούς ρυθμούς οι θέσεις προαγωγής και δεν θα απαιτείται, όπως λέχθηκε στη Βουλή, ενάμιση και πλέον χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προαγωγών.

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν τοποθετήθηκε επί της πρότασης νόμου στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δεσμεύθηκε πως θα προωθήσει γραπτώς τις θέσεις τους το συντομότερο.