Την πόρτα του Υπουργείου Ενέργειας κτύπησαν ξένοι επενδυτές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο πέρασε από χίλια μύρια κύματα, με αποτέλεσμα να παραμένει στον πάγο.

Το έργο συζητείται εδώ και 21 χρόνια, λαμβάνονται αποφάσεις και προκηρύσσονται διαγωνισμοί αλλά στην πορεία κάνουν πίσω οι επενδυτές, λόγω των αποτρεπτικών όρων που θεωρούν ότι περιλαμβάνονταν στους όρους για ανάπτυξη του έργου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυαγεί το Τεχνολογικό Πάρκο

Την Τρίτη το θέμα συζητήθηκε για πολλοστή φορά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, όπου εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε τους βουλευτές πως υπάρχει νέο ενδιαφέρον από επενδυτές. Μάλιστα, σημείωσε πως έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει από άλλη οπτική και νέα προσέγγιση το έργο, έτσι ώστε να μην παραμείνει στα συρτάρια. Είπε, επίσης, πως σε συνεργασία με άλλα υπουργεία θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα παρέχονται κίνητρα προσέλκυσης επενδυτών. Εκπρόσωπος του Κτηματολογίου σημείωσε πως δεν υπάρχει πίεση για επιστροφή των τεμαχίων που έχουν απαλλοτριωθεί και έχουν πληρωθεί. Όπως είπε, δεν έχει εγκαταλειφθεί το έργο.

Εκ μέρους της ΟΕΒ, εκφράστηκε ικανοποίηση για το νέο ενδιαφέρον που υπάρχει από επενδυτές. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας δήλωσε πως είναι η ώρα των αποφάσεων, επισημαίνοντας πως δεν είναι ορθό να μένουν στα συρτάρια έργα τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Ιδιαίτερα έντονος εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ο οποίος ανέφερε πως το Ισραήλ έχει 35 τεχνολογικά πάρκα και η Κύπρος κανένα. Όπως είπε, το τεχνολογικό πάρκο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους υστερεί σημαντικά η χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, η ανάπτυξη των συγκεκριμένων τομέων, θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ειλικρινή πρόθεση αυτή τη φορά, να προχωρήσει επιτέλους με αυτό το τόσο σημαντικό έργο» κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο δεκαετίες είχε ληφθεί η απόφαση για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο. Τον Μάρτιο του 2016 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνίας, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας και της υγείας. Τότε, υπήρξε ενδιαφέρον από 16 εταιρείες διεθνούς εμβέλειας, ωστόσο υπέβαλε προσφορά μόνο μια εταιρεία, η οποία απορρίφθηκε. Τον Μάιο του 2017 το αρμόδιο υπουργείο επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό, χωρίς να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον.