Φέτος, ίσως θα είναι η τελευταία φορά που θα υποβάλουμε τις φορολογικές δηλώσεις μέσω του συστήματος Taxisnet. Και αυτό γιατί από το 2023, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και όχι μόνο.

Δηλαδή, οι δηλώσεις εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 θα υποβληθούν μέσω του Taxisnet, ενώ οι δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2022 θα είναι μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, που είναι στη διαδικασία εγκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέραν των 25 χιλ. φορολογουμένων υπέβαλαν δηλώσεις εισοδήματος

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα κάνει τη ζωή των φορολογούμενων ευκολότερη, καθώς θα είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τους χρήστες. Επίσης, οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω του συστήματος να ενημερώνονται για τα υπόλοιπα των οφειλών τους και για τις κινήσεις στο λογαριασμό τους.Επιπρόσθετα, μέσω του νέου μηχανογραφικού συστήματος, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν καλύτερη επικοινωνία με το Τμήμα Φορολογίας. Παράλληλα, το νέο σύστημα θα συμβάλει στη συμμόρφωση των πολιτών με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση του συστήματος θα εφαρμοστεί εντός του 2022 και θα αφορά τις περιπτώσεις του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, ενώ το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία η 2η και 3η φάση του συστήματος, που θα αφορούν την άμεση φορολογία.

Απαλάσσονται και φέτος όσοι παίρνουν κάτω από €19.500

Το κόστος του νέου συστήματος θα αγγίξει τα €25 εκατ. Λόγω της επερχόμενης λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, αποφασίστηκε από το κράτος να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης (και) για το φορολογικό έτος 2021 όσοι φορολογούμενοι έχουν μεικτό ετήσιο εισόδημα το οποίο δεν υπερβαίνει τις €19.500. Σχετικό διάταγμα εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, αλλά με διάταγμα μπορεί να υπάρξει απαλλαγή κάποιων ομάδων. 

Όπως μας λέχθηκε, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν και φέτος οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από την υποβολή φορολογικής δήλωσης, καθώς για το φορολογικό έτος 2022 θα υποβληθούν οι δηλώσεις μέσω του νέου συστήματος. Συνολικά, υπολογίζεται πως 280 χιλ. φορολογούμενοι θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για το 2021 και σε περίπτωση που εφαρμοζόταν η νομοθεσία θα προστίθεντο άλλες 100 με 150 χιλ. φυσικά και νομικά πρόσωπα. Για να αποτραπεί η ταλαιπωρία του κοινού, αποφασίστηκε η εξαίρεση της συγκεκριμένης ομάδας φορολογούμενων, έτσι ώστε του χρόνου να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα που θα λειτουργήσει. Υπολογίζεται πως η υποβολή των δηλώσεων μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2021 θα αρχίσει εντός Απριλίου.