Μπορεί το προηγούμενο διάστημα να μονοπώλησε το ενδιαφέρον η αναθεωρημένη τιμολογιακή πολιτική των δύο μεγάλων τραπεζών, που επιβαρύνει τους πελάτες τους, αλλά υπάρχουν και καλές ειδήσεις.

Οι πελάτες των κυπριακών τραπεζών, συγκεκριμένα τα νοικοκυριά, είναι από τα λιγότερο επιβαρυμένα στην Ευρωζώνη όσον αφορά το επιτόκιο επί των πιστωτικών καρτών που πληρώνουν. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις πληρώνουν λίγο «τσιμπημένο» το επιτόκιο  με το οποίο επιβαρύνονται τα ανακυκλούμενα δάνεια και παρατραβήγματα (Revolving loans and overdrafts), σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκαν προχθές και αφορούν τον Δεκέμβριο του 2021 δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι στην τετράδα χωρών της Ευρωζώνης με τα χαμηλότερα επιτόκια πιστωτικών καρτών. 

Ο μέσος όρος του επιτοκίου για το χρέος των πιστωτικών καρτών στην Ευρωζώνη είναι 15,9% για τα νοικοκυριά και για τα παρατραβήγματα στο 4,74%. Στην Κύπρο, το μέσο επιτόκιο πιστωτικών καρτών για τα νοικοκυριά  είναι 11,51% και στα παρατραβήγματα 3,82%. Η χώρα με την πιο χαμηλή χρέωση στο επιτόκιο εξόφλησης καρτών είναι η Σλοβενία με 7,69%, η Μάλτα με 8% και η Φινλανδία με 9,31%. Απ’ εκεί πέρα, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν διψήφιο επιτόκιο για την εξόφληση καρτών. Στην Ελλάδα το μέσο επιτόκιο είναι 16,65%, στην Ισπανία 18,42%, στην Λιθουανία 19,50%, στην Πορτογαλία 15,48%.

Η χώρα με το ψηλότερο επιτόκιο εξόφλησης καρτών είναι η Σλοβακία με επιτόκιο 22,45%. Φυσικά το προνόμιο του παρατραβήγματος (overdrafts) δεν το έχουν οι λογαριασμοί πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά που χρεώνουν τα εύλογα τέλη και έχει γίνει πολύ συζήτηση τελευταία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και αφορούν μόνο τα νοικοκυριά.

Το μέσο επιτόκιο παρατραβήγματος για επιχειρήσεις είναι 3,19% στην Κύπρο και 1,69% στην Ευρωζώνη. Οι επιχειρηματίες στην Ευρωζώνη που απολαμβάνουν χαμηλό επιτόκιο για όριο παρατραβήγματος είναι οι Βέλγοι, με ποσοστό 1,81%, οι Ισπανοί με 1,55%, οι Γάλλοι με 1,23%, οι Φιλανδοί με 1,36%. Τα πιο ακριβά επιτόκια παρατραβήγματος για επιχειρήσεις έχουν, εκτός από την Κύπρο, η Ελλάδα (4,02%), η Ιρλανδία (3,94%), η Μάλτα (4,05%), η Γερμανία (2,75%), η Εσθονία (2,65%). Το παρατράβηγμα είναι ένα είδος δανείου και το χρησιμοποιούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά. Η υπηρεσία υπερανάληψης καλύπτει τις έκτακτες οικονομικές ανάγκες όταν o λογαριασμός του πελάτη δεν έχει αρκετό υπόλοιπο και διευκολύνει κυρίως τους επιχειρηματίες για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών. Μπορεί ο δικαιούχος να κάνει αναλήψεις, χρέωση λογαριασμού ή μεταφορά χρημάτων μέχρι το διαθέσιμο όριο υπερανάληψης κάθε μήνα.