Καταργείται η αίτηση για πολεοδομική άδεια για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου, δηλαδή, αυτές που περιλαμβάνουν οικίες και πολυκατοικίες 8-10 διαμερισμάτων.

Η πιο πάνω ρύθμιση, περιλαμβάνεται σε πακέτο νομοθετικής ρύθμισης το οποίο προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η βασικότερη τροποποίηση της προωθούμενης νομοθεσίας «αφορά στην κατάργηση, με νομοθετική ρύθμιση, της υποχρέωσης για εξασφάλισης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης με ανάληψη της ευθύνης της ορθότητας και πληρότητας των αιτήσεων από τους ειδικούς Αρχιτέκτονες/Πολιτικούς Μηχανικούς.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

-Κατάργηση της απαίτησης υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των αιτητών και της Πολεοδομικής Αρχής για υπηρεσίες όπως εξαγορά χώρων στάθμευσης, εξαγορά δημόσιου χώρου πρασίνου, ΑΠΕ, χωροθέτηση ΑΠΕ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κ.ά. Στόχος η επιτάχυνση του χρόνου ολοκλήρωσης της πολεοδομικής άδειας, δεδομένου ότι η υπογραφή των Συμφωνιών δεν προσφέρει οποιοδήποτε πλεονέκτημα έναντι της επιβολής σχετικού όρου για επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος.

-Υποβολή πολεοδομικής αίτησης με προσκόμιση Πιστοποιητικού Εξωτερικής Οριοθέτησης. Από την 1/1/2024 θα είναι προαπαίτηση η εξασφάλιση Πιστοποιητικού Εξωτερικής Οριοθέτησης, σύμφωνα με τις ενέργειες του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Στόχος είναι οι πολεοδομικές αιτήσεις να υποβάλλονται με βάση ορθά και επί του εδάφους δεδομένα και να μην επηρεαστεί η υποβολή αιτήσεων.

Υποβολή πολεοδομικής αίτησης για ανάπτυξη μόνο μετά την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας οικοπεδοποίησης. Κατά την εξέταση πολεοδομικών αιτήσεων προκύπτουν προβλήματα λόγω της υποβολής της αίτησης χωρίς να είναι γνωστές οι δεσμεύσεις (διεύρυνση οδών, διάνοιξη νέου οδικού δικτύου, παραχώρηση δημόσιου χώρου πρασίνου) με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις. Από 1/1/2024 δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανάπτυξη τεμαχίων χωρίς τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας για οικοπεδοποίηση. Στόχος η διευκόλυνση της εξέτασης πολεοδομικής αίτησης για ανάπτυξη με εκ των προτέρων καθορισμό των δεσμεύσεων.

-Σε περίπτωση κατά την οποία η αίτηση είναι ελλιπής (π.χ. μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βεβαιώσεις Υπηρεσίας Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου κοκ) και ο μελετητής δεν ανταποκριθεί στις υποδείξεις των αρμοδίων, τότε η Πολεοδομική Αρχή θα προχωρά σε λήψη απόφασης με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον της χωρίς άλλη καθυστέρηση, η οποία επηρεάζει την εξέταση των υπόλοιπων αιτήσεων.

-Θα καταρτιστεί αμέσως πλάνο εκπαίδευσης τόσο των μελών του ΕΤΕΚ όσο και του προσωπικού που θα προσληφθεί το επόμενο διάστημα για να ενισχύσει τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες όπως προσληφθούν 105 εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου και θα προκηρυχθούν οι θέσεις την ερχόμενη βδομάδα.

Η κατάργηση των πολεοδομικών και οικοδομικών αιτήσεων θα ισχύσει σε περίπου 7 μήνες και αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.