Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες την ετοιμασία και κατάθεση νομοσχεδίου «για ολιστική αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα πρώην και νυν αξιωματούχων» αλλά από τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν έγινε σαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το νομοσχέδιο, ούτε πότε θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρθηκαν από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει σφαιρικά το ζήτημα, με τρόπο ώστε να αποφύγει αντισυνταγματικούς σκοπέλους. Μεταξύ άλλων, η κυβερνητική πρόταση -η οποία λέχθηκε πως δύσκολα θα έχει αναδρομική ισχύ- θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπίσει το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων, την παράλληλη καταβολή σύνταξης και μισθού σε εν ενεργεία αξιωματούχους και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των υπουργών και των βουλευτών στο 65ο έτος από το 60 έτος που ισχύει σήμερα κατ’ εξαίρεση.

Άλλο οι πολλαπλές συντάξεις και άλλο οι πρόωρες

Κατά τη χθεσινή συζήτηση των τεσσάρων προτάσεων νόμου του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων στην Επιτροπή Οικονομικών, η Θούλα Τρύφωνος ανέφερε εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου πως η Κυβέρνηση αντικρίζει θετικά την αναδιαμόρφωση του νόμου για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κρατικών αξιωματούχων, τονίζοντας πως θα επανέλθει με νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει ολιστικά το θέμα.

Μέσα από τη συζήτηση διεφάνη πως Βουλή και Κυβέρνηση δεν έχουν πρόθεση να συζητήσουν ξεχωριστά και να προωθήσουν διαφορετικές ρυθμίσεις για τις πολλαπλές συντάξεις, από τη μια, και για το κατ’ εξαίρεση χαμηλό -σήμερα- όριο συνταξιοδότησης βουλευτών και υπουργών. Θυμίζουμε πως όταν αυξήθηκε με νόμο το όριο αφυπηρέτησης στο 65ο έτος για όλους τους εργαζόμενους, αφέθηκαν εκτός οι υπουργοί και βουλευτές, που συνταξιοδοτούνται στα 60.

Συνάγεται πως, αν και το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης βουλευτών και υπουργών είναι απλούστερο και θα μπορούσε να προωθηθεί ταχύτερα, θα αντιμετωπιστεί μαζί με το σαφώς πιο περίπλοκο ζήτημα των πολλαπλών και πρόωρων συντάξεων κρατικών αξιωματούχων. Η μόνη αναφορά που έγινε χθες για το ζήτημα της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης βουλευτών και υπουργών ήταν από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την παρουσίαση της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ίδιος.

Ανκαι εκφράστηκε από κάποιες πλευρές η άποψη πως οι όποιες νέες ρυθμίσεις δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ (και θα ισχύσουν μόνο για νέες περιπτώσεις αξιωματούχων), η Ελεγκτική Υπηρεσία κατέστησε χθες σαφές ότι επιθυμεί όπως η νομοθετική ρύθμιση καλύψει και τους σημερινούς κρατικούς αξιωματούχους.

Σύνταξη και εφάπαξ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεσμεύθηκε πως εντός ενός μηνός θα καταθέσει στη Βουλή σημείωμα, με προτάσεις με τις οποίες θα αίρονται οι στρεβλώσεις στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα κρατικών αξιωματούχων. Πέραν της σύνταξης που λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι, λαμβάνουν και εφάπαξ κατά την αποχώρηση από την υπηρεσία τους. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει πως η συντάξιμη υπηρεσία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αρχίζει αμέσως μετά την εκλογή του και λαμβάνει εφάπαξ και σύνταξη κατά την αποχώρηση του. Οι υπουργοί για να δικαιούνται σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσουν 18 μήνες θητεία (διακεκομμένη ή συνεχή) και η σύνταξη τούς καταβάλλεται από το 60ό έτος, ενώ το εφάπαξ το λαμβάνουν κατά την αποχώρηση τους από το υπουργείο.

Η συντάξιμη υπηρεσία που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Βουλής είναι 30 μήνες (διακεκομμένη ή συνεχή), το εφάπαξ του καταβάλλεται μετά την αποχώρηση του και η σύνταξη στο 60ο έτος της ηλικίας. Τέλος, οι βουλευτές, για να δικαιούνται συνταξιοδοτικά ωφελήματα θα πρέπει να έχουν 48 μήνες υπηρεσία. Εφάπαξ λαμβάνουν μετά την αποχώρηση τους και σύνταξη στο 60ο έτος.

Υπάρχει νόμος από το 1980

Στη χθεσινή συζήτηση επιβεβαιώθηκε ξανά το αλαλούμ γύρω από την παραχώρηση πολλαπλών συντάξεων. Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε πως υπάρχει νόμος του 1980 ο οποίος προβλέπει την αναστολή καταβολής σύνταξης από το δημόσιο σε κρατικούς αξιωματούχους, δηλαδή Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρόεδρο Βουλής, βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς, όταν αποχωρούν από την εργασία τους και αναλαμβάνουν το κρατικό αξίωμα.

Κατά τη συζήτηση, λέχθηκε πως το Γενικό Λογιστήριο δεν εφαρμόζει τον συγκεκριμένο νόμο, μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Αναφέρθηκε ακόμα πως το 2011 ψηφίστηκε νομοθεσία για απαγόρευση των πολλαπλών συντάξεων, για όλους τους αξιωματούχους αλλά η νομοθεσία κρίθηκε το 2014 ως αντισυνταγματική, με το δικαιολογητικό ότι ήταν περιουσιακό στοιχείο οι συντάξεις. Ωστόσο, δεν ακυρώθηκε ο νόμος του 1980 και άρα είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα και επιβάλλει αναστολή καταβολής σύνταξης σε λειτουργό του Δημοσίου που αναλαμβάνει κρατικό αξίωμα.

Ο Γενικός Ελεγκτής διερωτήθηκε πώς ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποποιήθηκε τη σύνταξή του, από την στιγμή που ο νόμος του 1980 προβλέπει τη μη καταβολή της σύνταξης. Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μελετήσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων από αξιωματούχους οι οποίοι έλαβαν πολλαπλές συντάξεις, παρά τη διαφορετική πρόνοια στον νόμο του 1980. Η Νομική Υπηρεσία ανέφερε ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου (για τον νόμο του ‘14)  γνωμάτευσε πως από την στιγμή που υπάρχει δικαστική απόφαση για μη αποκοπή της σύνταξης δεν πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος του 1980.