Συνολικά 98.000 ανακλήσεις αυτοκινήτων έγιναν από το 2017, από τις οποίες περίπου 46.000 υλοποιήθηκαν, ενώ 52.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Την ανάκληση οχημάτων εξαιτίας ελαττωματικών αερόσακων εξέτασε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή το πόρισμα το οποίο τέθηκε ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, ότι ο θάνατος του 24χρονου Κυριάκου Όξινου οφείλεται στην έκρηξη του αερόσακου του οχήματός του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την ευθύνη των ανακλήσεων.

Ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, σημείωσε ότι υπάρχουν προβλήματα και αδυναμίες στο σύστημα. “Οι ανακλήσεις είναι εβδομαδιαίες και δεν αφορούν μόνο τους αερόσακους”, είπε και πρόσθεσε ότι αφορούν, επίσης, στα συστήματα κλιματισμού των οχημάτων, στα θερμαινόμενα καθίσματα αλλά και σε άλλα εξαρτήματα, χωρίς να σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις διατρέχουν κίνδυνο οι οδηγοί.

Στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο μελετά τρόπο ώστε οι ιδιοκτήτες που επείγει να προχωρήσουν σε ανάκληση να λαμβάνουν ειδοποίηση και αν δεν προχωρήσουν στην ανάκληση εντός ορισμένης προθεσμίας να παραπέμπονται σε έλεγχο για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας οχήματος, ακόμη και αν  δεν έχει παρέλθει το διάστημα τον δύο ετών από το προηγούμενο ΜΟΤ.

Ανέφερε παράλληλα, ότι η ευθύνη του Τμήματος Οδικών Μεταφορών είναι να επιτηρεί. “Το ΤΟΜ το μόνο που μπορεί είναι να επιτηρεί τη διαδικασία της ανάκλησης και όχι να τη διενεργεί. Σε περίπτωση παραβίασης μπορεί να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, σημείωσε.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχει ένα κενό ως προς την επιτήρηση των οχημάτων που έρχονται από την Ιαπωνία και ότι γίνονται προσπάθειες για να επιλυθούν.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων, σημειώθηκε ότι δεν έχουν πληροφόρηση από το ΤΟΜ ή τις αντιπροσωπείες. Υπογραμμίστηκε ότι είναι σημαντικό να ανακοινώνονται τα προβληματικά προϊόντα και να ενημερώνεται ο πολίτης ότι δεν θα επωμισθεί το κόστος.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Μηχανοκίνητων Οχημάτων σημειώθηκε ότι στην Κύπρο πρέπει να τρέχουν αυτή τη στιγμή γύρω στις 500 ανακλήσεις. Όπως αναφέρθηκε, η πρόσβαση ελέγχου μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RAPEX περιορίζεται στα οχήματα της Ευρώπης, αποκλείοντας αυτά από Ιαπωνία, Αμερική ή αλλού.

Προτροπή της Επιτροπής ήταν όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Μεταφορών, των εισαγωγέων και των διανομέων. Ενώ, αναφέρθηκε και η πρόθεση να κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου, ώστε να ρυθμιστούν τα κενά στις διαδικασίες ανάκλησης.