Με διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, που δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδεσμεύει προς άμεση διάθεση 23.500 μετρικούς τόνους (ΜΤ) κηροζίνη, καύσιμο για αεροπλάνα, από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης τα οποία διατηρούνται από τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ).

Όπως αναφέρεται στο διάταγμα, τα αποθέματα (ιδιοκτησίας του ΚΟΔΑΠ, που είναι ημικρατικός οργανισμός) αποδεσμεύονται «για σκοπούς αντιμετώπισης της τοπικής κρίσης που προέκυψε λόγω της έκτακτης κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας και της επείγουσας κατάστασης που δημιουργήθηκε συνεπεία της απρόβλεπτης αύξησης στην κατανάλωση καυσίμου αεριωθούμενων τύπου κηροζίνης».

Η διάθεση των αποθεμάτων αρχίζει από την έναρξη ισχύος του Διατάγματος (16 Οκτωβρίου 2023) και ολοκληρώνεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.

Τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, που θα διατεθούν για σκοπούς αντιμετώπισης της τοπικής κρίσης που προέκυψε λόγω της έκτακτης κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει βάσει του διατάγματος να αναπληρωθούν το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Όπως πληροφορείται το philenews, ο λόγος που επέβαλε την επείγουσα αποδέσμευση αποθεμάτων κηροζίνης από τα αποθέματα του ΚΟΔΑΠ ήταν η διαπιστωθείσα έλλειψη από την αγορά του αεροπορικού καυσίμου (JetA-1), καθώς η προμήθειά του γίνεται από τη Χάιφα του Ισραήλ.