Σοβαρές επεμβάσεις μεγάλης έκτασης  έχουν γίνει σε τεμάχια γης στην περιοχή Πραστειό Κελλακίου από γεωργό όπως καταγγέλθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος από τον βουλευτή Γιαννάκη Γαβριήλ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, έχουν γίνει τεράστια χωματουργικά έργα, μετακίνηση μεγάλου όγκου χωμάτων,  αποξήλωση πεύκων και άλλης βλάστησης με σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στο περιβάλλον για την ανέγερση θερμοκηπίων ντομάτας. Έκανε λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή από τη στιγμή που η περιοχή αυτή γειτνιάζει του δάσους της Κυπαρισσίας.

Όπως ανέφερε ο κ .Γαβριήλ, διαπιστώθηκε ότι στις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από το 2019 και συνεχίζονται, καμία αρμόδια υπηρεσία δεν ανέλαβε την ευθύνη να επιβάλει ποινές. «Με την ανοχή τους ή τη συνενοχή τους, έχουν οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής». Κατάγγειλε ότι η καταστροφή γίνεται σε μια έκταση 80 δεκαρίων. «Είδαμε βίντεο σήμερα όπου παρουσιάζεται τροχοφόρο μέσα στο δάσος να αποκόπτει πεύκα, να αφαιρεί δασική γη. Είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή που δεν ξέρω αν μπορεί να επανορθωθεί», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η επιτροπή αποφάσισε να δει ξανά τους αρμόδιους σε ένα μήνα για να πουν τι έχουν πράξει, «να μας πουν τι μπορούμε να σώσουμε, αν μπορούμε να σώσουμε κάτι και αναλόγως ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Περαιτέρω, ανέφερε ότι το Τμήμα Δασών κακώς έχει παραχωρήσει άδεια στον συγκεκριμένο γεωργό να κόψει μεγάλα πεύκα, σημειώνοντας ότι τα πεύκα αυτά θα ήταν τουλάχιστον 100 χρόνων. Υπογράμμισε ότι εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο για €300 από το Τμήμα Δασών για παράνομη υλοτόμηση πεύκων, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα για πολύ σοβαρότερες ποινές.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διαφάνηκε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών ακόμα και μέσα στο ίδιο το Υπουργείο. Τελικά, η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου ανέλαβε πρωτοβουλία για καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών υπηρεσιών και ζήτησε πίστωση χρόνου μερικών εβδομάδων για να δώσουν ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αποφασίστηκε οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν επιτόπια επίσκεψη για να διαπιστωθεί η έκταση των παρανομιών.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι δόθηκαν έξι εβδομάδες στις αρμόδιες υπηρεσίες να δουν τις παρανομίες που έχουν γίνει και τις αποτυχίες των ελέγχων και αφού εξετάσουν και το σύστημα αδειοδότησης, να απαντήσουν με ποιο τρόπο καταφέρνουν διάφοροι «να ξεγελούν το σύστημα και γιατί καταλήξαμε να γίνονται όλες αυτές οι παρανομίες, να περνούν τόσα πολλά χρόνια και κανένας να μην τις βλέπει και να μην παίρνει κανένας μέτρα. Είναι μια ολική αποτυχία του συστήματος για εμένα».

Εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι εκδόθηκαν δύο άδειες στον εν λόγω γεωργό εντός του 2022 για υλοτομία 50 δέντρων τραχείας πεύκης νεαρής ηλικίας  30-50 ετών. Διαπιστώθηκε, είπε, ότι υλοτομήθηκαν έξι πεύκα παράνομα και εκδόθηκε εξώδικο πρόστιμο €300.

Από πλευράς του Τμήματος Γεωργίας αναφέρθηκε ότι ο συγκεκριμένος ντοματοπαραγωγός ζήτησε επέκταση σε κρατικό τεμάχιο, ωστόσο το Τμήμα έδωσε αρνητική απάντηση.

Από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για εκμίσθωση κρατικής γης. Ωστόσο, ανέφερε ότι έχει ανοίξει φάκελος διερεύνησης για επεμβάσεις σε έξι κρατικά τεμάχια γης.

Αντίθετα, ο κοινοτάρχης Πραστειού ανέφερε ότι έχει υποβληθεί αίτηση από το γεωργό για εκμίσθωση κρατικής γης.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας δήλωσε άγνοια για την εν λόγω υπόθεση σημειώνοντας ωστόσο ότι από τις φωτογραφίες και τα βίντεο διαπιστώθηκε ότι έγιναν σοβαρές επεμβάσεις στο χώρο και μετά από επίσκεψη αν διαπιστωθεί ότι δεν καλύπτονται από άδειες θα ληφθούν μέτρα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου ζήτησε να συμμετάσχει στη σύσκεψη με τα συναρμόδια Τμήματα ώστε να ενημερωθεί και να διαπιστώσει ποιες ενέργειες πρέπει να  ληφθούν ώστε να τερματιστούν οι παρανομίες εκεί και όπου υπάρχουν. Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου πρέπει να θυμόμαστε ότι η εκ των υστέρων επιβολή κυρώσεων δεν αντισταθμίζει πάντα τις επιπτώσεις που υπήρξαν στο περιβάλλον από τη στιγμή που κάποιες φορές δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση.