Ο εφιάλτης που βιώνουν εδώ και εβδομάδες οι υπηρεσίες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου Πάφου, μεγάλο μέρος του Δήμου Γεροσκήπου, των κοινοτήτων της περιοχής του αεροδρομίου και της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου, από την δυσοσμία του Βιολογικού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Πάφου, τελειώνει άμεσα.

Όπως ενημερώθηκαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής που επισκέφθηκαν τον Βιολογικό Σταθμό του ΣΑΠΑ στην Αχέλεια, η έντονη δυσοσμία οφειλόταν στην απόθεση λάσπης από την επεξεργασία των υλικών και η οποία τερματίσθηκε ήδη με αποτέλεσμα την σταδιακή εξάλειψη και της πρωτοφανούς δυσοδίας που κάλυπτε την περιοχή.

Ο προέδρος του ΔΣ του ΣΑΠΑ, Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ανέφερε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι όντως υπήρξε δυσοσμία ασυνήθιστη στα 15 χρόνια λειτουργίας του σταθμού. Το φαινόμενο αυτό, εξήγησε, οφειλόταν σε συγκέντρωση αποξηραμένης λάσπης η οποία υπό κανονικές συνθήκες μεταφέρεται από ιδιωτική εταιρεία στο Βασιλικό, όπου καίγεται σε κλίβανο, το τελευταίο όμως διάστημα ο διαχειριστής της μονάδας την είχε αποθηκεύσει γιατί υπήρχαν προβλήματα με τον εργολάβο μεταφοράς.

Λόγω και των θερινών συνθηκών που επικρατούσαν το προηγούμενο διάστημα, ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, υπήρξε έντονη δυσοσμία, η οποία πλέον θα εκλείψει άμεσα αφού ο εργολάβος που διαχειρίζεται τη μονάδα φρόντισε να απομακρύνει την λάσπη και έκανε την κατάλληλη κάλυψη στο έδαφος με ασβέστη.

Ο κ. Φαίδωνος διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο το οποίο δεν έχει να κάνει με προβληματική λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού, που όπως τόνισε λειτουργεί σωστά και παράγει το νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας στο οποίο ανά εβδομάδα γίνονται αναλύσεις και είναι εντός προτύπων και προδιαγραφών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χατζηγιάννης, τόνισε ότι δεν πρέπει μόνο να εφαρμόζουμε νομοθεσίες αλλά θα πρέπει να εργαζόμαστε με τρόπο συνειδησιακό και με αίσθημα ηθικής υποχρέωσης έναντι όλων των συνανθρώπων μας.