hamas-mak
Μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Οι δύο γυναίκες έχουν ήδη παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό που θα τις μεταφέρει στην Αίγυπτο και μετά στο Ισραήλ. Το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής δεν είναι ακόμη γνωστό.

Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε η οργάνωση.

Η οργάνωση τονίζει ότι ακολουθεί τις προσπάθειες του Κατάρ «να αποδείξει στον αμερικανικό λαό και τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Εν τω μεταξύ, μέσα ενημέρωσης (το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan) μεταφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων της ισραηλινής πλευράς που τονίζουν ότι η απελευθέρωση έγινε μονομερώς από τη Χαμάς και ότι δεν ήταν μέρος συμφωνίας με το Ισραήλ. Βέβαια, δεν είναι σαφές ποια ήταν η πηγή των δύο μέσων.

Επίσης, δεν αποσαφηνίστηκε πού αφέθηκαν ελεύθερες η Αμερικανίδα και η κόρη της που είχαν απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου, όταν μέλη της Χαμάς εξαπέλυσαν επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει επικοινωνήσει με τις οικογένειες 203 ατόμων (σε αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται και οι δύο γυναίκες) που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους είναι Ισραηλινοί.

Οι ισραηλινές αρχές τόνιζαν πάντως ότι ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν είναι οριστικός γιατί ακόμη διερευνώνται πληροφορίες για πρόσωπα των οποίων η τύχη αγνοείται από μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

protothema.gr