Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Τη συμφωνία για πώληση του κρουαζιερόπλοιου Salamis Filoxenia ανακοίνωσε την Τετάρτη στο ΧΑΚ η εταιρεία Salamis Tours. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εξ’ ολοκλήρου θυγατρική της εταιρεία Mana Shipping, ιδιοκτήτρια του Salamis Filoxenia, έχει υπογράψει συμφωνία για την πώληση του πλοίου. Το αντισυμβαλλόμενο μέρος είναι η εταιρεία Prime Spot Ship Trading, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το τίμημα πώλησης ανέρχεται σε $4,1 εκατ. και έχει μέχρι στιγμής εισπραχθεί προκαταβολή 15%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εισπραχθεί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την παράδοση του πλοίου στους αγοραστές. Το κέρδος από την πώληση του πλοίου ανέρχεται σε €1,55 εκατ. και θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας το 2022.

Όπως αναφέρεται, λόγω της πανδημίας το κρουαζιερόπλοιο δεν πραγματοποίησε κρουαζιέρες το 2020 και 2021, παραμένοντας αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι σήμερα και, ενόψει της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, το συγκρότημα αποφάσισε να προχωρήσει στην πώλησή του. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μηνός, με την παράδοση του πλοίου στους αγοραστές. Όπως σημειώνεται, εν ευθέτω χρόνο το συγκρότημα αναμένεται να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους αναφορικά με την πιθανότητα αγοράς νέου κρουαζιερόπλοιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται οκτάγωνο ιδιωτικό νοσοκομείο €40 εκατ. στη Λεμεσό

Το ιστορικό της εξαγοράς του

Να θυμίσουμε ότι στις 2 Ιουλίου του 2009 η Salamis Tours (Holdings) Public Ltd ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ότι είχε προχωρήσει στην αγορά του κρουαζιερόπλοιου Van Gogh (νυν Salamis Filoxenia) για το ποσό των $7.500.000, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται, όπως σημείωνε τότε, από τα υφιστάμενα χρηματικά διαθέσιμα του συγκροτήματος, χωρίς τη σύναψη νέων δανείων. Η αγορά αυτή αποτελούσε τη σημαντικότερη ανανέωση του στόλου του συγκροτήματος της Σαλαμίς και είχε γίνει στα πλαίσια της υλοποίησης της πολιτικής για αναβάθμιση του στόλου, με την προσθήκη κρουαζιερόπλοιων που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ταξιδιωτικού κοινού αλλά και να συνάδει με τη πολιτική παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Tα χαρακτηριστικά του

Το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia διαθέτει εννιά καταστρώματα, είναι χωρητικότητας 15,400 τόνων, με μήκος 157 και πλάτος 22 μέτρων. Έχει ναυπηγηθεί στη Φιλανδία το 1975 και έτυχε ανακατασκευής το 1999. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και οκτακόσιους επιβάτες σε πολυτελείς σουίτες και άνετες καμπίνες διαφόρων κατηγοριών. Όλες οι καμπίνες βρίσκονται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με την πλειονότητα των καμπίνων να είναι εξωτερικές, με όλες τις σύγχρονες προσωπικές ανέσεις. Οι κοινόχρηστοι χώροι του πλοίου περιλαμβάνουν ευρύχωρα σαλόνια, πέντε μπαρ, δισκοθήκη, αμφιθεατρικό σινεμά 140 θέσεων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για συνέδρια, πισίνα για ενήλικες και πισίνα για παιδιά, μεγάλο καζίνο, κατάστημα αφορολογήτων και δώρων, γυμναστήριο, σάουνα, χώρο για παιδικές δραστηριότητες.

Deal για το Αρεταίειο;

Μετά το Απολλώνειο ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο CVC Capital έβαλε πλώρη και για την εξαγορά του Αρεταίειου Νοσοκομείου, καταθέτοντας επίσημη πρόταση προς τους μετόχους του. Η προσφορά, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, κυμαίνεται κοντά στα €50 εκατ. και αντικρίζεται θετικά από την πλειοψηφία των μετόχων του Αρεταίειου.

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο βρίσκεται στην οδό Ανδρέα Αβρααμίδη στη Δασούπολη, Λευκωσία. Ιδρύθηκε το 2006 από 42 μετόχους ιατρούς, με μοναδικό σκοπό την προσφορά υψηλού επιπέδου υγειονομικών υπηρεσιών και τη συνεχή αναβάθμισή τους. Έχει 70 κλίνες ασθενών, τέσσερα μεγάλα χειρουργεία και ένα μικρότερο, τα οποία όλα είναι πλήρως εξοπλισμένα. Το νοσοκομείο περιέχει δύο υπόγεια, το ισόγειο και ακόμα τρεις ορόφους, καλύπτοντας γύρω στα 12,000 τετραγωνικά μέτρα, προσφέροντας σχεδόν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και είδη εργαστηρίων.

Ο νέος επικεφαλής της Zoom

Η Zoom Video Communications, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αμερικανική εταιρεία, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται την πλατφόρμα επικοινωνίας Zoom, ανακοίνωσε πρόσφατα την τοποθέτηση του Νίκου Παλασκώνη στη θέση του Enterprise Account Executive για τις αγορές της Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ο Νίκος Παλασκώνης διαθέτει μακρά εμπειρία στην αγορά υψηλής τεχνολογίας, έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης εταιρειών όπως η HP, η Cisco, η Symantec και η Veritas. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα επικοινωνίας της Zoom, εκτός από τη γνωστή σε όλους λύση “Meetings”, διαθέτει μια μεγάλη και ολοκληρωμένη σειρά λύσεων, που είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες επικοινωνίας μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, οργανισμών του δημόσιου τομέα καθώς και ιδιωτών.

Χορηγίες σε νέους γεωργούς

Ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την έκδοση του Εγχειριδίου Εφαρμογής – Ενημέρωση Αιτητών, που αφορά τη Β΄ Προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1 :«Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Κύπρου 2014 – 2020. Μέσω του μέτρου παρέχεται οικονομική ενίσχυση σε νέους ηλικίας από 18 έως και 40 ετών, που επιθυμούν να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως επικεφαλείς / αρχηγοί εκμετάλλευσης στον πρωτογενή τομέα. Το ποσό ενίσχυσης κυμαίνεται από €20.000 μέχρι €50.000 αναλόγως της συμμετοχής των ενδιαφερομένων. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο μέσω διαπιστευμένων φορέων -συμβούλων, οι οποίοι εγκρίθηκαν για το σκοπό αυτό από το Τμήμα Γεωργίας.

Νέα σημαντικά έργα στο Δάλι

Σημαντικά έργα, τα οποία αναμένεται να προσθέσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στο Δήμο Ιδαλίου, σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια. Κάποια από τα έργα θα γίνουν στην Ενορία Παναγίας Ευαγγελίστριας και άλλα στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι προς το τέλος του 2022 αρχές του 2023 θα προσφοροδοτηθεί ο δρόμος παράκαμψης του πυρήνα του Ιδαλίου, ο οποίος θα οδηγεί στη λεωφόρο Χαλκάνωρος, το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα €8 εκατ. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες για τον εξωραϊσμό της οικίας Κωνσταντινίδη, απέναντι από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρονίκου, ενώ εντός του 2022 αναμένεται να προωθηθεί και η ανάπλαση των οδών Φώτη Πίττα προς το Α’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου, της Γεώργιου Εικοσάρη και της Αγίου Ανδρονίκου. Τέλος, στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προγραμματίζεται η κατασκευή δρόμου για την πρόσβαση από και προς τη Νέα Λήδρα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει δεύτερη είσοδος – έξοδος προς και από τη Νέα Λήδρα, ενώ όσοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο θα αποφεύγουν τη διέλευση από τη γέφυρα κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού.

Tι αυτοκίνητα αγοράσαμε τον Γενάρη

Μείωση 21,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν στην Κύπρο, υποχωρώντας στις 2.147, έναντι  2.732 τον Ιανουάριο του 2021. Από το σύνολο των οχημάτων που εγγράφηκαν, τα 1111 ή το 51,7% ήταν καινούργια αυτοκίνητα, ενώ τα 1036 ή το 48,3% μεταχειρισμένα. Στη συνολική αγορά ιδιωτικών επιβατηγών αυτοκινήτων, την πρωτιά είχε η Mazda, με 334 πωλήσεις, ενώ ακολούθησαν η Toyota με 272, η Nissan με 177, η BMW με 145 και η Volkswagen με 120 εγγραφές.

Χορηγία για τη λειτουργία Κλινικής Γενετικής του καρκίνου

Ο Οργανισμός Ανδρέα Παπαέλληνα, στo πλαίσιo της κοινωνικής προσφοράς του, έχει προχωρήσει σε δωρεά για τη δημιουργία και λειτουργία της «Κλινικής Γενετικής του καρκίνου» στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου. Η κλινική θα πλαισιώνεται με εξειδικευμένο παθολόγο – ογκολόγο στα θέματα κλινικής γενετικής του καρκίνου, ο οποίος θα παρακολουθεί τακτικά τους συγγενείς των ασθενών, συντονίζοντας όλους τους επιστήμονες που χρειάζεται για να προλάβουν ή/και να εντοπίσουν τον καρκίνο στο πρώιμο στάδιο. H στήλη συγχαίρει τον κ. Ανδρέα Παπαέλληνα για την ευγενή προσφορά του και την έμπρακτη συμβολή του στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.