Ολοκληρώνεται σιγά – σιγά ο σχεδιασμός για το νέο συνταξιοδοτικό που ισχύει από την αρχή του χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς σύντομα αναμένονται και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μεταπήδηση εκατοντάδων μελών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που ήταν ενταγμένοι σε ταμεία προνοίας, στο ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο για το νέο συνταξιοδοτικό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη μεταφορά αυτή, η οποία θα αυξήσει εκ των πραγμάτων και το αποθεματικό που έχει ήδη συγκεντρώσει το νέο συνταξιοδοτικό – μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν του εφάπαξ ρευστού που θα δοθεί με την πιο πάνω μεταφορά, το αποθεματικό του ειδικού ταμείου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με τις επαναληπτικές εισφορές που θα υπάρξουν από τα νέα μέλη του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργικό ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί της Ίδρυσης των Δραστηριοτήτων και της Εποπτείας των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών Νόμου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η μεταφορά στο ειδικό ταμείο σωρευμένων ωφελημάτων μελών ταμείων προνοίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η τροποποίηση ήταν αναγκαία, καθώς με την υφιστάμενη νομοθεσία των ταμείων προνοίας, σωρευμένα ωφελήματα μπορούν να μεταφερθούν μόνο σε άλλο ταμείο προνοίας, χωρίς πρόνοια για μεταφορά τους σε άλλο ταμείο, όπως το ειδικό ταμείο που αφορά το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, το οποίο καλύπτει υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου που προσελήφθησαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011.

Όπως γράψαμε ξανά, το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο θα προσφέρει όπως και το παλαιότερο σχέδιο (που συνεχίζει να εφαρμόζεται στον κρατικό τομέα για παλαιότερους υπαλλήλους) σύνταξη και εφάπαξ ποσό, με τα δύο μέρη, εργοδότης και εργαζόμενος, να καταβάλλουν στο ειδικό ταμείο εισφορές ύψους 5%.

Οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι και εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου που είχαν ενταχθεί σε ταμεία προνοίας που λειτούργησαν μετά την  απόφαση για μη ένταξη άλλου προσωπικού στο προηγούμενο κυβερνητικό σχέδιο, είχαν δικαίωμα να επιλέξουν ένταξή τους στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, εκατοντάδες εργαζόμενοι που είχαν ταμείο προνοίας, κυρίως σε ημικρατικούς οργανισμούς, επέλεξαν να μεταπηδήσουν στο νέο συνταξιοδοτικό, γι’ αυτό και χρειάζεται η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί λειτουργίας των ταμείων προνοίας.

Το Υπουργικό ενέκρινε λοιπόν την Πέμπτη νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει τη μεταφορά «των σωρευμένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των μελών των Ταμείων Προνοίας, τα οποία ιδρύθηκαν κα εγγράφηκαν στο μητρώο του Εφόρου Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών μετά τον Οκτώβριο του 2012 για υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο Ειδικό Ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε για χρηματοδότηση του Σχεδίου Συντάξεων, το οποίο ιδρύθηκε δυνάμει του περί Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Υπαλλήλων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, περιλαμβανομένων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.