Για τις εξελίξεις σε σχέση με το έργο για την έλευση του φυσικού αερίου, αλλά και για την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και τα σχέδια χορηγιών για εξοικονόμηση και ενεργειακή αναβάθμιση, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, ενημέρωσε την Παρασκευή η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΕΚ στην παρουσία του Προέδρου του ΔΣ της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Νίκου Καστελλανή και συνεργατών του Μαρίνου Σιζόπουλου, η Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε, επίσης, για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ταχύτερη μετάβαση της Κύπρου στην πράσινη ενέργεια.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η κ. Πηλείδου είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την ομάδα του για τις εξελίξεις σε σχέση με το έργο για την έλευση του φυσικού αερίου, αλλά και για πολλά άλλα θέματα όπως η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, τα σχέδια χορηγιών για εξοικονόμηση και ενεργειακή αναβάθμιση, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και τα δημόσια κτήρια.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάχθηκαν ιδέες σε σχέση με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ταχύτερη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, μέσα και από την ηλεκτρική διασύνδεση, για την οποία συμφωνήσαν ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά το έργο της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου και της Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ), είπε πως  όσα έχουν ανακοινωθεί συνεχίζουν να ισχύουν, για να σημειώσει πως παρουσίασε με λεπτομέρεια στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τις διάφορες πτυχές των όσων έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα.

Ευχαρίστησε τέλος το Κίνημα για όλες τις εισηγήσεις αλλά και την πολύ εποικοδομητική στάση.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε την Υπουργό Ενέργειας και τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΦΑ για την πολύ εποικοδομητική και ταυτόχρονα λεπτομερειακή ανάλυση των δεδομένων, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Έκανε λόγο για «ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο», το οποίο όπως σημείωσε «όχι μόνο συμβάλλει στα θέματα της πράσινης ανάπτυξης και της βελτίωσης της κλιματικής αλλαγής που υπάρχει, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί ένα σημαντικός στοιχείο, για την κυπριακή οικονομία».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, πρόσθεσε, «γιατί μας δόθηκε για ακόμα μια φορά η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τα θέματα των ΑΠΕ και κυρίως για το πως μπορούν να τρέξουν τα διάφορα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, κυρίως στις κατοικίες της ορεινής και ημιορεινής Κύπρου, με βασικό στόχο να εξυπηρετηθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμπατριώτες μας και κυρίως αυτοί που προέρχονται από τις ευάλωτες πληθυσμού με τη μείωση της τιμής που θα καταβάλλουν στο ηλεκτρικό ρεύμα».

Επίσης, ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το πως μπορούν μέσα από αυτό το σχέδιο να εξυπηρετηθεί η ξενοδοχειακή βιομηχανία και η βιομηχανία ευρύτερα, όσο το δυνατόν περισσότερο, με σκοπό η κυπριακή οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς.

Ανέφερε, εξάλλου, πως η ΕΔΕΚ δεσμεύτηκε πως από την πλευρά της θα συνεχίσει με εποικοδομητικές προτάσεις να στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες όπως σημείωσε «ουσιαστικά έχουν ένα διπλό κέρδος, αφενός μεν στηρίζουν τους συμπατριώτες μας και τους βοηθούν στο να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα, αλλά και από την άλλη πλευρά δίνουμε τη δυνατότητα στήριξης της κυπριακής οικονομίας σε μακροοικονομικό ορίζοντα».