Περιορισμό των αδειών που θα δοθούν για εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες στο ελάχιστο φαίνεται να επιθυμεί το Υπουργείο Εργασίας, που επεξεργάζεται ήδη διάφορα άλλα σενάρια για κάλυψη των αναγκών της αγοράς σε ανθρώπινο δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται ο «Φ», το Υπουργείο Εργασίας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσθήκης στα επαγγέλματα που μπορούν να εργάζονται ξένοι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και αυτό του τραπεζοκόμου/σερβιτόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Δεν βολεύτηκαν τελικά, παρά την παρέμβαση του Αβέρωφ 

Το υφιστάμενο διάταγμα όσον αφορά την απασχόληση αλλοδαπών από τρίτες χώρες επιτρέπει την εργοδότηση ξένων φοιτητών υπό προϋποθέσεις, τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και στον επισιτιστικό κλάδο, όχι όμως στο επάγγελμα του τραπεζοκόμου. Εξαίρεση, φυσικά, αποτελούν οι φοιτητές τουριστικών και επισιτιστικών κλάδων, αλλά για την καλοκαιρινή περίοδο μόνο για σκοπούς πρακτικής. Οι υπόλοιποι φοιτητές από τρίτες χώρες επιτρέπεται να εργάζονται συγκεκριμένες ώρες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου στα ξενοδοχεία ως βοηθοί κουζίνας και καθαριστές και στον επισιτιστικό κλάδο ως καθαριστές, βοηθοί κουζίνας και ως διανομείς φαγητού.

Στο μεταξύ, για κάλυψη των αναγκών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία συνεχίστηκε και χθες η προσπάθεια σύζευξης ανέργων με τις ανάγκες των ξενοδόχων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, με την προσέλευση για δεύτερη μέρα όσων εγγεγραμμένων ανέργων κλήθηκαν στις ομαδικές συνεντεύξεις να ήταν ξανά κάτω των προσδοκιών. Μιλώντας στον «Φ», ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε πως και χθες η προσέλευση ανέργων περιορίστηκε στο 30%, συμπληρώνοντας πως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εμπειρία που υπήρξε από παρόμοια διαδικασία που έγινε και στο παρελθόν. Ο ίδιος ανέφερε πως εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, τις οποίες εκτίμησε γύρω στις 7 χιλιάδες παγκύπρια και των θετικών προοπτικών για την τουριστική βιομηχανία, πρέπει πλέον να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για κάλυψή τους, είτε με κοινοτικούς, είτε από εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, η εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τον κλάδο, αλλά προκρίνεται ως προσωρινή και έκτακτη λύση, προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί φέτος η βιομηχανία απρόσκοπτα.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, επανέλαβε και χθες, μιλώντας στον «Φ», πως η διαδικασία των ομαδικών συνεντεύξεων θα αξιολογηθεί από βδομάδας, επιβεβαιώνοντας όμως πως η προσέλευση ανέργων ήταν και χθες μάλλον μικρή, εξαιτίας και της πανδημίας, αφού αρκετοί άνεργοι ειδοποίησαν πως ήταν κρούσματα ή στενές επαφές. Όπως είπε, στη Λεμεσό το διήμερο των συνεντεύξεων παρευρεθήκαν 156 άνεργοι από τις 641 προσκλήσεις που αποστάληκαν μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ στην Πάφο 240, ενώ είχαν αποσταλεί γύρω στα 990 μηνύματα. Η εικόνα χθες, είπε, ήταν παρόμοια με αυτήν της Πέμπτης, σημειώνοντας πως έγιναν κάποιες προσλήψεις και πως αρκετοί εργαζόμενοι κλήθηκαν από επιχειρήσεις σε νέα συνέντευξη, με προφανή σκοπό την τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας.