Η Κύπρος σημειώνει εντυπωσιακή ανάπτυξη στον τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ανήλθε σε 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής επιστήμονας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας Δημήτρης Σκουρίδης κατά το άνοιγμα της 9ης Διεθνούς Συνόδου Κεφαλαίων και EXPO που συνδιοργανώνουν στη Λεμεσό ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).

Στην ομιλία του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας είπε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία αποτελούν βασικούς μοχλούς μιας ακμάζουσας και ανθεκτικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που επικεντρώνεται στην προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο η οποία, όπως εξήγησε, αποτελεί «μια οικονομία που πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης».

Ο κ. Σκουρίδης σημείωσε ότι τα δυνατά σημεία της Κύπρου σε αυτήν την προσπάθεια περιλαμβάνουν δεσμούς με καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έναν τομέα στον οποίο η Κύπρος σημείωσε τις υψηλότερες επιδόσεις σε όλη την ΕΕ, ελκυστικά ερευνητικά συστήματα, ισχυρή καινοτομία στην ανάπτυξη προϊόντων και καινοτομία επιχειρηματικών διαδικασιών.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Κύπρος κατατάσσεται στην 28η από 132 οικονομίες στον τελευταίο Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας και 2η στην περιοχή Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καθιερώσει την Κύπρο ως περιφερειακό κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας μέσω μιας σειράς πολιτικών, τονίζοντας ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει η μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας, Cyprus Vision 2035, που στοχεύει να μετατρέψει το νησί σε μια δύναμη καινοτομίας, υποστηριζόμενη από την ψηφιοποίηση και, ως εκ τούτου, σε μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κάποιος.

Σημείωσε επίσης ότι το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας παρέχει στο κυπριακό οικοσύστημα την απαραίτητη ώθηση μέσω του ευρέος φάσματος προγραμμάτων χρηματοδότησης και υπηρεσιών υποστήριξης που στοχεύουν στη δημιουργία και αρχική ανάπτυξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, στην ταχεία ανάπτυξη όσων σκοπεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών με δυνατότητα γρήγορης διείσδυσης στην παγκόσμια αγορά.

«Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το ΙΕΚ ξεκίνησε ένα νέο πλαίσιο προγραμμάτων χρηματοδότησης για την περίοδο 2021-2027, διαθέτοντας άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ σε στοχευμένες επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως έρευνα, συνεργασία, μεταφορά γνώσης, καινοτομία, υποδομές και ανάπτυξη ικανοτήτων, καθώς και διεθνοποίηση», τόνισε.

Ανοίγοντας τις εργασίας της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Σύνδεσμου Επενδυτικών Ταμείων  (CIFA) Ανδρέας Γιασεμίδης, επεσήμανε πως η φετινή σύνοδος κορυφής έχει στόχο να παράσχει στους συμμετέχοντες τη γνώση και τα εργαλεία για πλοήγηση στο ολοένα και πιο περίπλοκο περιβάλλον.

Τόνισε επίσης ότι παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση ανήλθαν στα €10,7 δισ. μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση 175% από το 2017 με τον συνολικό αριθμό των αδειοδοτημένων εταιρειών να φτάνει τις 335. Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, ακόμη πιο ελπιδοφόρα είναι η αύξηση του αριθμού των αδειοδοτημένων εταιρειών που ασκούν δραστηριότητες, στις 254 έναντι 237 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Πρόεδρος του CIFA σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος έχει παρατηρήσει μια αυξανόμενη τάση διαχειριστών κεφαλαίων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές να επιλέγουν την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τα ουσιαστικά πλεονεκτήματά της στον τομέα αυτό. «Ειδικά, έχουμε δει αυξημένο ενδιαφέρον από τους διαχειριστές κεφαλαίων της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ιαπωνίας για την καθιέρωση παρουσίας στην Κύπρο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών και, πιο πρόσφατα, το Global Maritime Fund, που έχει ως στόχο να γίνει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό ταμείο στον κόσμο, έχουν επιλέξει ως έδρα τους την Κύπρο.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Γιώργος Καρατζιάς, δήλωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης και συλλογικών επενδύσεων ήταν 334, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να ξεπερνούν τα 10,7 δισ. ευρώ και ότι συνολικά 162 οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων επενδύουν στην Κύπρο είτε εν μέρει είτε εξ ολοκλήρου και οι επενδύσεις αυτές ανέρχονται σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου του υπό διαχείριση ενεργητικού.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σύγκριση με άλλες δικαιοδοσίες κόμβων αμοιβαίων κεφαλαίων», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι περίπου το 90% των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση επενδύθηκαν σε κινητές αξίες.

«Λίγο λιγότερο από το ήμισυ των υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού (48,3%) αφορούσαν επενδύσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια, με τις επενδύσεις σε Hedge Funds να αντιπροσωπεύουν το 9,8%, σε ακίνητα το 9,3% και τις επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια να αντιπροσωπεύουν το 9,1% του συνολικού ενεργητικού υπό διαχείριση», πρόσθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών δημοσίευσε έκθεση που αναλύει την παροχή διασυνοριακών επενδυτικών υπηρεσιών κατά το 2022, όπου η Κύπρος κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Κάτι που καταδεικνύει, όπως τόνισε, το μέγεθος των βιομηχανιών που ρυθμίζονται αλλά και την ευθύνη που αναλαμβάνεται.

«Είναι ύψιστης σημασίας η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαθέτει όλα τα όπλα στη φαρέτρα της τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνολογία για να διασφαλίσει τη συνέχεια των ενισχυμένων εποπτικών της αρμοδιοτήτων», είπε.

Τόνισε επίσης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραμένει στην πρώτη γραμμή της πιο πρόσφατης ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής νομοθεσίας, καθιστώντας την Κύπρο ασφαλή, υπεύθυνο και ανταγωνιστικό τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως. «Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την υπεύθυνη και υγιή ανάπτυξη του κλάδου επενδυτικών κεφαλαίων και διαχειριστών στην Κύπρο», κατέληξε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων «Invest Cyprus» Μάριος Ταννούσης σημείωσε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντική μεταβλητότητα στον κόσμο των επενδυτικών κεφαλαίων.

«Τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και εδώ στην Κύπρο, έχουμε επιδέξια πλοηγηθεί στις θάλασσες της αβεβαιότητας, έχουμε αγκαλιάσει επαναστατικά και καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, προσαρμοσμένα σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο ρυθμιστικό τοπίο και έχουμε στραφεί σε στρατηγικές αλλαγές που έχουν αναδιαμορφώσει τον κλάδο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος όχι μόνο δεν παρέμεινε παθητικός παρατηρητής αλλά έχει συμβάλει εποικοδομητικά στις παγκόσμιες συζητήσεις.

Επανέλαβε παράλληλα τη δέσμευση του Invest Cyprus, στον Τομέα Επενδυτικών Ταμείων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων εξηγώντας ότι η σημερινή εποχή δεν αφορά απλά την οικονομική πρόοδο, αλλά μια μετρήσιμη πρόοδο για τον πλανήτη και τους ανθρώπους του. Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Invest Cyprus, οι επενδύσεις βιωσιμότητας και αντίκτυπου δεν είναι πλέον εξειδικευμένοι τομείς ενδιαφέροντος, αλλά γίνονται γρήγορα αναπόσπαστο μέρος του κυρίαρχου επενδυτικού ήθους.

Τόνισε επίσης ότι ο Invest Cyprus αναγνωρίζει την αναμφισβήτητη δυναμική πίσω από αυτές τις κινήσεις και ότι, εφόσον ο κόσμος στρέφεται προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, έτσι και ο Οργασνιμός είναι έτοιμος να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της βιώσιμης χρηματοδότησης, προσελκύοντας επενδύσεις που επιδιώκουν τόσο οικονομικές αποδόσεις, αλλά και απτά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Η 9η Διεθνής Σύνοδος Κεφαλαίων και EXPO πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Parklane της Λεμεσού 23-24 Οκτωβρίου 2023. Στο πλαίσιο της Συνόδου φιλοξενείται 24-25 Οκτωβρίου επίσης στη Λεμεσό το 36ο ετήσιο διεθνές συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (International Investment Funds Association  – IIFA).

ΚΥΠΕ