Κλειστά εξακολουθεί να κρατά τα χαρτιά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για τις επικείμενες αλλαγές στην αναλογιστική μείωση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας αντί στο 65ο έτος που είναι το κανονικό όριο συνταξιοδότησης, ενόψει και της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Παρασκευή, όπου αναμένεται να παρουσιάσει και επίσημα την πρόταση του υπουργείου του.

Σε χθεσινές δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε πως αυτό θα γίνει την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία μέχρι στιγμής έχει μετατεθεί μερικές φορές.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ξανά, μιλώντας μετά το πέρας του πρώτου μέρους εκδήλωσης για την Εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2023, ότι το όριο συνταξιοδότησης στην Κύπρο δεν μπορεί να μειωθεί, προσθέτοντας ότι η αναλογιστική μείωση κατά την πρόωρη συνταξιοδότηση δεν μπορεί να καταργηθεί.

Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη την κοινωνία και συνεπής στην προγραμματική της θέση, έχει διεξάγει αναλογιστική μελέτη με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η οποία προσδιόρισε συγκεκριμένα περιθώρια μέσα στα οποία μπορεί να λειτουργήσει η πρόταση η οποία έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση για μια στοχευμένη παρέμβαση.

Εξήγησε ότι στόχος είναι να παρέχεται η δυνατότητα της ελάφρυνσης σε ένα μέρος εκείνων που συνταξιοδοτούνται πρόωρα, σύμφωνα με την έκταση των χρόνων εισφορών τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία πρέπει να είναι αρκετά εκτενής, σύμφωνα με την πρακτική που εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς για το πότε θα παρουσιαστεί το εν λόγω σχέδιο, ο κ. Παναγιώτου απάντησε ότι είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ερχόμενη Παρασκευή, όπου και θα συζητηθεί η πρόταση της Κυβέρνησης μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει εικόνα για τις κατηγορίες επαγγελμάτων και τα χρόνια υπηρεσίας που θα αφορά η πρόταση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης, σύμφωνα και με τις πρακτικές που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, βασίζεται στην έκταση των χρόνων εισφορών, όμως μέσα από αυτή την προσέγγιση επηρεάζονται θετικά σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολήθηκαν σε χειρωνακτικά και σε απαιτητικής φύσεως επαγγέλματα, καθότι, όπως είπε, συνήθως σε αυτά τα επαγγέλματα η έναρξη της εργασίας γίνεται από πολύ νεαρή ηλικία.

Διάλογος για κατώτατο

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στον διάλογο για αναθεώρηση του εθνικού κατώτατου μισθού, που αρχίζει σήμερα, με την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπή Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι στην εν λόγω Επιτροπή, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, εκπρόσωποι των εργοδοτών και τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο.

«Θα λάβουμε υπόψη τόσο τις ανάγκες της κοινωνίας, όσο και τις δυνατότητες της οικονομίας, έτσι ώστε να διαχειριστούμε την αναθεώρηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό με έναν τρόπο ισορροπημένο», σημείωσε. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν φραγμοί αναφορικά με το ύψος που θα δοθεί, είπε ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω την εξέλιξη μιας διαδικασίας διαβούλευσης, η οποία έχει τώρα ξεκινήσει» προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί το νέο διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Μιλώντας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι το σύνολο των κοινωνικών εταίρων αποδίδει την πρέπουσα σημασία στα θέματα ασφάλειας και υγείας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και απαραίτητο έτσι ώστε να γίνει εφικτό να «προσεγγίσουμε και να επιτύχουμε τον στόχο μας για μηδέν εργατικά ατυχήματα».