Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η Επιτροπή Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα πρέπει να εργαστεί προκειμένου να καταθέσει εισήγηση προς τον υπουργό Εργασίας για αναθεώρηση του ύψους του κατώτατου αλλά και κάποιες πρώτες διαφωνίες μεταξύ των μελών της, ανέδειξε η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Όπως έγραψε ο «Φ», η επιτροπή αποτελείται από τρεις εκπρόσωπους των εργαζομένων/συντεχνιών, τρεις εκπρόσωπους των εργοδοτικών οργανώσεων και τρεις ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε εργασιακά θέματα, με το Υπουργικό να διορίζει στις τρεις τελευταίες θέσεις τον γ.δ. του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής, τον αναπληρωτή γ.δ. του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέα Χαρίτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά και για μια πρώτη γνωριμία των μελών της, παρά την απουσία ενός μέλους της εργοδοτικής πλευράς. Στη διάρκεια της συνεδρίας υπήρξε ωστόσο και ανταλλαγή απόψεων, ενώ εκφράστηκαν και απορίες.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας κλήθηκαν να απαντήσουν εάν η επιτροπή θα ασχοληθεί μόνο με το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού που θα εισηγηθεί ή κατά πόσο θα καταπιαστεί και με άλλα ζητήματα γύρω από το θέμα, όπως για την ωριαία απόδοση του κατώτατου, για την ενσωμάτωση σε αυτόν της ΑΤΑ, κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν, βάσει των πληροφοριών μας, κάποιες αψιμαχίες μεταξύ των εκπροσώπων των εργοδοτών και των συντεχνιών, που δεν πήραν όμως μεγάλη έκταση.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι θα ξεκαθαρίσουν το ζήτημα το συντομότερο και θεωρείται πως η βάση για την εισήγηση που θα υποβάλει η επιτροπή στον υπουργό θα είναι πιο ξεκάθαρη στην επόμενη συνεδρίαση της, που ορίστηκε για τις 2 Νοεμβρίου. Στόχος, όπως αυτός τέθηκε χθες, είναι η έκθεση της επιτροπής να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθώς την 1η Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό.

Κοινά στατιστικά

Πριν την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, το Υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε για προώθηση στατιστικών στοιχείων σε όλα τα μέλη της, αναφορικά με τις παραμέτρους που προβλέπεται να εξετάσει η επιτροπή για υποβολή της έκθεσής της.

Το γεγονός αυτό κρίθηκε σημαντικό αφού, σε αντίθεση με τη διαβούλευση που άρχισε επί της μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, όλα τα μέρη θα έχουν υπόψη τους τα ίδια στοιχεία και την ίδια βάση πληροφόρησης, που θα είναι στην ουσία η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, θα αποφευχθούν παρεξηγήσεις και διαφορετικές ερμηνείες που είχαμε στο παρελθόν για το ύψος, για παράδειγμα, του διάμεσου μισθού.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του υφιστάμενου διατάγματος, που προβλέπει τη σύσταση της Επιτροπής Αναπροσαρμογής και τις διαδικασίες αναθεώρησης του ύψους του κατώτατου μισθού, η επιτροπή για σύνταξη της έκθεσής της πρέπει να λάβει υπόψη τις πιο κάτω παραμέτρους:
⦁ την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
⦁ τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
⦁ τη διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,
⦁ τη διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,
⦁ τις επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ορατό ενδεχόμενο η έκθεση να μην είναι ομόφωνη

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, συμφωνήθηκε όπως η εισηγητική έκθεση που θα δοθεί στον υπουργό Εργασίας αλλά και στα μέλη του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για διαπραγμάτευση να είναι έτοιμη στο τέλος Νοεμβρίου. Έκθεση που δεν αποκλείεται, όπως φάνηκε ήδη, να μην είναι ομόφωνη.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο ρόλος της επιτροπής είναι μεν σημαντικός, αλλά κυρίως συμβουλευτικός, αφού την τελική εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού θα υποβάλει ο υπουργός Εργασίας «αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος επί της έκθεσης της επιτροπής».

Βάσει του υφιστάμενου διατάγματος, ο εθνικός κατώτατος μισθός πρόσληψης ανέρχεται τουλάχιστον στα €885 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα.