Επαφές με κολλέγια και πανεπιστήμια και με την Κυβέρνηση έχει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επισιτιστική βιομηχανία, που έχουν να κάνουν κυρίως με το ανθρώπινο δυναμικό και τη γραφειοκρατία.  

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΣΙΚΑ Φύτος Θρασυβούλου ανέφερε πως δυστυχώς για δεκαετίες «τρέχουμε να προλάβουμε την τελευταία στιγμή», σημειώνοντας πως επιβάλλεται σωστός προγραμματισμός για την επόμενη τουριστική περίοδο.  

Ερωτηθείς για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της επισιτιστικής βιομηχανίας ο κ. Θρασυβούλου σημείωσε πως είναι η εξεύρεση εργατικού δυναμικού, η εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες για εγκρίσεις και εξασφάλιση πολλών δικαιολογητικών.

Δυστυχώς, παρατήρησε, τα χρονοδιαγράμματα ποτέ δεν τηρούνται με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται άδειες στο τέλος της περιόδου. Η μεγάλη γραφειοκρατία, συνέχισε, «οι πολλοί έλεγχοι και οι πολλές αδειοδοτήσεις μας ταλαιπωρούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε με ποιότητα και σωστές υπηρεσίες».

Επεσήμανε ακόμη, πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα κέντρα αναψυχής λειτουργούν με εργασιακό καθεστώς που διέπεται από μια αναχρονιστική νομοθεσία του 1968, όταν οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές.

Πρόσθεσε πως οι συναντήσεις της ΟΣΙΚΑ συνεχίζονται με Κολλέγια, και Πανεπιστήμια σχετικά με την κατάρτιση των εργαζομένων στους κλάδους που έχουν ανάγκη.

Ήδη, σημείωσε, έγινε η πρώτη επαφή με τον Υφυπουργό Τουρισμού ενώ ακολουθούν συναντήσεις στις 9 Νοεμβρίου με την Υπουργό Παιδείας, στις 13 Νοεμβρίου με τον Υπουργό Εργασίας και προγραμματίζεται επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου. 

Ο κ. Θρασυβούλου ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί το θέμα όπως οι φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και εργάζονται βάσει του νόμου σε επιχειρήσεις εστίασης, να μπορούν να παραμένουν στην Κύπρο και να εργάζονται μετά τις σπουδές τους για ακόμη ένα με δύο χρόνια.

Είπε επίσης ότι οι αδειοδοτήσεις θα πρέπει να περιοριστούν σε ένα και μόνο φορέα (one stop shop).

KYΠΕ