Την αύξηση της οικονομικής εισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων ήταν ανέκαθεν μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων του, τόσο ως διπλωμάτης και Υπουργός Εξωτερικών, όσο και ως Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε στην ανακοίνωση το πρωί της Κυριακής, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση εγκαινίων του μνημείου στην Αγλαντζιά, για τους αιχμαλώτους του 1974, αναφέροντας ότι «ο πόνος και η αγωνία τους για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων είναι και δικός μας».

Σημείωσε, ακόμα, ότι τα εμπόδια που υφίστανται στην προσπάθεια αυτή δε θα έπρεπε να υπήρχαν για ένα καθαρά ανθρωπιστικό και ανθρώπινο ζήτημα. «Θα σταματήσουμε την προσπάθεια μόνο όταν όλες οι οικογένειες βρουν γαλήνη, μόνο τότε θα βρούμε και εμείς ως Πολιτεία τη δική μας γαλήνη», πρόσθεσε.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο να συνεισφέρουμε ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια της ΔΕΑ, έχω αποφασίσει, ανεξάρτητα από του το τι θα πράξει η τουρκική πλευρά, να αυξήσουμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία, την οικονομική μας συνεισφορά, έτσι ώστε η ΔΕΑ να εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της με περισσότερες ομάδες και συνεργεία στον τομέα των ανασκαφών» ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσες πληροφορίες, όπως έχω ενημερωθεί, αλλά να υπάρχει καθυστέρηση στη διερεύνηση αυτών των πληροφοριών διότι δεν υπάρχουν συνεργεία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αυξηθεί ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η τουρκική πλευρά.