Ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών μειώθηκε στο 69% του ΑΕΠ, ενώ στα €57 δισ. ανέρχεται το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα στο τέλος Ιουνίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα, στην έκδοση «Τριμηνιαίοι Χρηματοοικονομικοί Λογαριασμοί» για το τρίμηνο αναφοράς που λήγει τον Ιούνιο του 2023.

Από τα €57 δισ., το 58% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 21% μετοχές και 19% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το χρέος των νοικοκυριών ανήλθε στο τέλος Ιουνίου 2023 στα 20 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 69% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης  χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 46%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66 δισ. ευρώ με αναλογία 19% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 1% σε χρεόγραφα, 45% σε μετοχές και 31% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών στο τέλος Ιουνίου 2023 ανήλθε στα 40,4 δισ. ευρώ, με τον δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 140% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 70%.

Ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικοί οργανισμοί και συνταξιοδοτικά ταμεία

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήσε η ΚΤΚ, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών, όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα, ανήλθε στα 4,9 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο 9% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 27% σε χρεόγραφα, 42% σε μετοχές και 20% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 8 δισ. ευρώ επενδυμένο 4% σε μετρητά και καταθέσεις, 11% σε δάνεια και χρεόγραφα, 83% σε μετοχές και 2% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 19%, 15% σε δάνεια, 6% σε χρεόγραφα, 49%  σε μετοχές και 10% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

ΚΥΠΕ