Η αύξηση των μισθών δεν αυξάνει αυτόματα τις τιμές και τις πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμά ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου – ΠΕΟ (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) Ηλίας Ιωακείμογλου, επαναφέροντας, έτσι, στη θέση του Ινστιτούτου για υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής μεγέθυνσης του ΑΕΠ, με κινητήρια δύναμη τις αυξήσεις των εισοδημάτων των μισθωτών.

Ο κ. Ιωκείμογλου μιλούσε κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεση του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ για την οικονομία και απασχόληση το 2021, που έγινε διαδικτυακά, λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης και απαντώντας στο επιχείρημα για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού σε περίπτωση ανόδου των μισθών -θέση που εκφράζουν συχνά οι εργοδοτικές οργανώσεις, δικαιολογώντας το αίτημά τους για κατάργηση της ΑΤΑ- ο κ. Ιωκείμογλου ανέφερε ότι, ανάμεσα στο κόστος εργασίας και τις τιμές, παρεμβάλλεται το περιθώριο κέρδους. Αν υπάρχει περιθώριο να μειωθούν τα κέρδη, τότε μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί χωρίς να αυξηθεί ο πληθωρισμός, είπε. Υποστήριξε, επίσης, απαντώντας ξανά στο επιχείρημα ότι η αύξηση των μισθών πιθανώς να οδηγούσε σε αύξηση των τιμών, κάνοντάς τις λιγότερο ανταγωνιστικές, ότι  παρόλο που η ανταγωνιστικότητα που προκύπτει από τη μείωση του κόστους εργασίας αυξήθηκε κατά 17%, η ανταγωνιστικότητα των τιμών βελτιώθηκε μόνο κατά 7%. Αντίθετα, αυτό που αυξήθηκε ήταν το μέσο περιθώριο κέρδους, είπε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΚ – ΠΕΟ.

Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης καταγράφεται ότι, για την ώρα, η έξοδος από τη μεγαìλη υìφεση του 2020, που προκάλεσε η πανδημία, πραγματοποιειìται με υποτιìμηση της εργασίας, η οποιìα προστιìθεται στην υποτιìμηση της εργασίας των ετωìν 2013-2015. Παροìλα αυταì, η διαδικασιìα προσαρμογηìς της οικονομιìας μετά την κριìση του 2020 δεν εìχει ακοìμη ολοκληρωθεί και η ολική επαναφορά των μισθωìν στο προηγουìμενο επιìπεδό τους και ιìσως σε υψηλοìτερο παραμεìνει διαδικασιìα ανοιχτή στις διεκδικηìσεις του κοìσμου της εργασιìας και στον ταξικό συσχετισμό δυναìμεων, αναφέρει το ΙΝΕΚ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η φετινή έκθεση, με αφετηρία το γεγονός της επιδείνωσης των αποδοχών (που τεκμηριώνεται επαρκώς από την έκθεση που ανακοινώθηκε χθες) και της ανάγκης αποτροπής περαιτέρω υποτίμησης της εργασίας, επαναφέρει στο τραπέζι για συζήτηση την πρόταση που επεξεργάστηκε πέρσι το ΙΝΕΚ «για μία νέα στρατηγική βιώσιμης μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που προϋποθέτει η δημόσια αντι-υφεσιακή οικονομική και εργασιακή παρέμβαση να στραφεί προς μία κατεύθυνση, όπου η οικονομική μεγέθυνση θα έχει ως κινητήρια δύναμη τις αυξήσεις των εισοδημάτων των μισθωτών, η οποία είναι γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία ως wage-led growth».

Στη χθεσινή παρουσίαση μίλησαν, μεταξύ άλλων, η γ.γ. της ΠΕΟ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο γ.δ. του Ινστιτούτου, Παύλος Καλοσυνάτος.