Τάση υπέρ των δύο εκ των πέντε που περιλήφθηκαν στην δημοσκόπηση του Δημοκρατικού Συναγερμού ως εν δυνάμει υποψήφιοι για το Δήμο Λευκωσίας, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες μας.

Η δημοσκόπηση για το Δήμο της πρωτεύουσας, τέθηκε την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ενώπιον μελών της ηγεσίας του κόμματος για μελέτη και πρώτα συμπεράσματα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχει ένα προβάδισμα της Νατάσας Πηλείδου και του Ανδρέα Κωνσταντίνου, έναντι του Νίκου Νουρή, Χαράλαμπου Πετρίδη και Χρύσανθου Φάκκα που μετρήθηκαν στη δημοσκόπηση, η οποία θα ληφθεί υπόψη, ως κριτήριο επιλογής των υποψηφίων Δημάρχων.

Μεταξύ των δύο πρώτων φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το κριτήριο της δημοφιλίας με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη βάση της σύγκρισης των αποτελεσμάτων δημοφιλίας με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ενδεχομένως άλλων παραγόντων που να προκύψουν. Όπως για παράδειγμα το ποιος είναι ο υποψήφιος που θα στηριχθεί από το ΑΚΕΛ.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η δημοσκόπηση αποτέλεσε ένα πρώτο σημαντικό εργαλείο για εξαγωγή συμπερασμάτων, ωστόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί ως αποτέλεσμα συγκερασμού διαφόρων παραγόντων που θα τεθούν ενώπιον των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα της έρευνας, δεν βρίσκονται σε διάσταση με τις θέσεις που διέρρεαν ως πληροφορίες όλο το προηγούμενο διάστημα για το που θα ήθελε να κινηθεί η ηγεσία του κόμματος, όσον αφορά την υποψηφιότητα για το Δήμο Λευκωσίας. Το ζητούμενο πλέον για την ηγεσία του κόμματος είναι η όποια απόφαση τελικά ληφθεί, να γίνει αποδεχτή χωρίς αμφισβήτηση και οποιεσδήποτε αντιδράσεις.

Το αντίπαλο δέος: Στην Πινδάρου περιμένουν να δουν και το ποιόν θα έχει απέναντι του, ο υποψήφιος που θα υποστηρίξουν. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις του ΑΚΕΛ είναι ότι αναζητείται ένας υποψηφίους πέραν του χώρου της Αριστεράς. Μετά το ναυάγιο με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, είναι γνωστό ότι προσεγγίστηκε από την Εζεκία Παπαϊωάννου και ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Γιάννης Τουμαζης. Ο οποίος όμως μάλλον δεν πρόκειται να αποδεχθεί.

Πονοκέφαλος ο περιφερειάρχης Λάρνακας:

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενώπιον της ηγεσίας της Πινδάρου τέθηκε προχθές και η μέτρηση που αφορούσε το Δήμο και την περιφέρεια Λάρνακας. Όσον αφορά την περίπτωση του Δημάρχου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοσκόπηση κατέγραψε αυτό το οποίο όλοι ανέμεναν και συζητούσαν. Δηλαδή ότι ο νυν Δήμαρχος της πόλης του Ζήνωνα, Ανδρέας Βύρας, ο οποίος προέρχεται από το ΑΚΕΛ, δύσκολα χάνει το Δήμο. Αυτό όπως αναμενόταν βάζει δύσκολα και στο θέμα της συνεργασίας του ΔΗΣΥ με το ΔΗΚΟ. Σίγουρα, από πλευράς Πινδάρου θα υπάρξει υποψηφιότητα, είτε με, είτε χωρίς συνεργασία με το ΔΗΚΟ ή άλλο κόμμα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Αυτό το οποίο προκαλεί όμως πονοκέφαλο στην Πινδάρου είναι το θέμα του προέδρου του επαρχιακού Συμβουλίου. Θέση για την οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τρία άτομα και συγκεκριμένα οι Χάρης Μίλλας, ο επαρχιακός του ΔΗΣΥ Λάρνακας Θεολόγος Μανώλη και νυν Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης. Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έγιναν κάποιες συζήτησης με όλους τους ενδιαφερομένους και έγινε προσπάθεια να πειστούν κάποιοι ή κάποιος να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους και να δουλέψουν συλλογικά για εκλογή περιφερειάρχη στη Λάρνακα. Μέχρι στιγμής πάντως παραμένει το ενδιαφέρον και των τριών.

Σε ο,τι αφορά το Δήμο Αραδίππου, φαίνεται ότι υπάρχει μέχρι στιγμής συναίνεση στο ΔΗΣΥ για υποψηφιότητα του Χριστάκη Πάρτου, εκτός και αν υπάρξουν τελικά ανατροπές.

Ερωτηματικό παραμένει ο Στρόβολος

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθούν ενώπιον της ηγεσίας της Πινδάρου μετρήσεις που αφορούν και άλλους Δήμους και Περιφέρειες ενόψει των εκλογών. Την ηγεσία του κόμματος φαίνεται ότι την προβληματίζει τόσο η περίπτωση του Στροβόλου, όσο και η περίπτωση της Λεμεσού. Οι διαφωνίες που υπάρχουν, ενδεχομένως να μην επιτρέψουν τη σύναψη συνεργασίας σε δύο πολύ σημαντικούς Δήμους. Είναι γνωστό επίσης ότι δύσκολα θα προκύψει συνεργασία και στην περίπτωση της Πάφου.

Στην περίπτωση του Στροβόλου, η ηγεσία του ΔΗΚΟ φαίνεται να προκρίνει την περίπτωση του νυν Δημάρχου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους προς ικανοποίηση και του Προεδρικού. Από πλευράς Πινδάρου ωστόσο φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν το σενάριο Παπαχαραλάμπους το οποίο προκαλεί εσωτερικές αντιδράσεις, για αυτό και επιμένουν στην πρόταση για στήριξη του Σταύρου Σταυρινίδη, μέλους της δημοτικής ομάδας ΔΗΚΟ. Στη Λεμεσό, σε τοπικό επίπεδο, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να προκρίνει υποψηφιότητα Νικολαΐδη, κάτι το οποίο η ηγεσία του ΔΗΚΟ, δεν φαίνεται να συζητά.