Στα επίπεδα της Λευκωσίας κινούνται πλέον οι τιμές των ακινήτων στη Λάρνακα, κυρίως λόγω της έκρηξης ενδιαφέροντος από Ισραηλινούς, ιδιαίτερα πριν την έναρξη του πολέμου.

Αν και μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς υπάρχει μούδιασμα στις πωλήσεις, το ενδιαφέρον των Ισραηλινών παραμένει στα ύψη, με πολλούς να στρέφονται στο ενοίκιο. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές για ενοικιάσεις οικιστικών μονάδων σε κάποιες περιοχές, που είναι πλέον απαγορευτικές για ντόπιους.

«Σαν μια δυνατή βροχή για τη Λάρνακα» χαρακτήρισε το ενδιαφέρον που υπήρχε από Ισραηλινούς πριν τον πόλεμο, ο κτηματομεσίτης, διευθυντής του γραφείου της εταιρείας fox στη Λάρνακα, Βάσος Ζάκος. «Εμείς ως γραφείο, για παράδειγμα, παίρναμε 20-30 αιτήματα την ημέρα από Ισραηλινούς αν και μετά τον πόλεμο έπεσε αυτός ο αριθμός. Το ενδιαφέρον, όμως, συνεχίζει να υπάρχει αλλά όλα θα εξαρτηθούν εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Αυτό που μας λένε οι ενδιαφερόμενοι είναι πως εάν υπάρξει κλιμάκωση, θα εγκαταλείψουν το Ισραήλ και θ’ αναζητήσουν ακίνητα στην Κύπρο και ειδικότερα στη Λάρνακα».

Οι Ισραηλινοί στράφηκαν αρχικά στην Κύπρο εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη χώρα και πολλοί επιλέγουν τη Λάρνακα λόγω της γειτνίασης της με το διεθνές αεροδρόμιο, των προοπτικών ανάπτυξής της, καθώς και της έντονης παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη. Αυτό έχει καταστήσει το Ισραήλ την πρώτη αγορά ακινήτων στη Λάρνακα, με αυτήν του Λιβάνου να ακολουθεί. «Οι Ισραηλινοί αναζητούν πολλά είδη ακινήτων, δεν είναι όπως οι Λιβανέζοι, για παράδειγμα, που ενδιαφέρονται για πιο φθηνά διαμερίσματα. Οι Ισραηλινοί αναζητούν καινούρια διαμερίσματα που είναι πάνω από €200.000», ανέφερε ο κ. Ζάκος.

Λόγω της ζήτησης κι από ντόπιους, αλλά και Ευρωπαίους πολίτες οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν εκτοξευθεί. Για παράδειγμα, οι τιμές για ένα καινούριο δυάρι 80-85 τ.μ. ξεκινούν από τις €200.000 και ανεβαίνουν αναλόγως της περιοχής, με αυτές στην περιοχή Μακένζι, για αντίστοιχο διαμέρισμα, να ξεπερνούν τις €300.000. «Η Λάρνακα ενώ ήταν πολύ πιο χαμηλά από όλες τις πόλεις έφτασε τα επίπεδα της Λευκωσίας. Για τους ξένους δεν είναι πρόβλημα επειδή συγκρίνουν με τις τιμές στις χώρες τους. Το πρόβλημα που βλέπω και λυπούμαι είναι για τα νέα ζευγάρια της Κύπρου, που δυσκολεύονται πολύ. Ελπίζουμε να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση για την προσιτή στέγη και το προσιτό ενοίκιο, προκειμένου να βοηθηθεί η ντόπια αγορά», σημείωσε ο κ. Ζάκος.

Το ανησυχητικό είναι πως ανέβηκαν σε απίστευτα επίπεδα, λόγω της ζήτησης το τελευταίο διάστημα, και οι τιμές για ενοικιάσεις διαμερισμάτων. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος πωλήσεων της Africanos Property Developers, Θέμης Αναστασίου, μπορεί να υπάρχει μούδιασμα από την ισραηλινή αγορά στις πωλήσεις ακινήτων, υπάρχει, ωστόσο, μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για ενοικιάσεις. «Μετά την έναρξη του πολέμου αυξήθηκε η ζήτηση για ενοικιάσεις από Ισραηλινούς. Αναζητούν διαμερίσματα για διαμονή για τρεις με έξι μήνες. Γι’ αυτό ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές. Όπως μας λένε οι συνεργάτες μας, ένα δυάρι σε μια καλή οικιστική περιοχή όπως η Αραδίππου ενοικιάζεται πλέον για €800-900, στα Λιβάδια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα €1000 και μέσα στην πόλη τα €1.200. Η εκτίμηση είναι πως τα ενοίκια θα πάνε προς τα πάνω, επειδή δεν έχει πλέον πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα, αφού τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ενοικίασαν πάρα πολλοί».

Μπορεί κάποιοι να τρίβουν τα χέρια τους επειδή εκτόξευσαν τις τιμές και θα βγάλουν γρήγορο κέρδος, οι επαγγελματίες του χώρου, ωστόσο, είναι πολύ προβληματισμένοι επειδή γνωρίζουν καλά πως πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ενδεχομένως να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα. «Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει το παζάρι, αφού εάν εμπλακούν πολλές χώρες μπορεί στο τέλος να υπάρχει πλήγμα στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Αναστασίου.

Καμπανάκι κινδύνου για την εκτόξευση των τιμών στη Λάρνακα κτυπά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου. «Πρέπει να συμμορφωθούν κάποιοι επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η Λάρνακα τείνει να ξεπεράσει ακόμη και τις τιμές της Λευκωσίας. Ξεπεράσαμε τα όριά μας σ’ ότι αφορά στις τιμές και όταν ξεπερνάς τα όρια σταματά το ενδιαφέρον και αυτό φέρνει προβλήματα», υπέδειξε ο κ. Κυναιγείρου αποδίδοντας τη στασιμότητα στις πωλήσεις το τελευταίο διάστημα, εκτός από τον πόλεμο και στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. 

Ενδιαφέρον από εταιρείες για μεταφορά έδρας στην Κύπρο

Νέα δεδομένα στον τομέα των ακινήτων βάζει και το ενδιαφέρον εταιρειών στο Ισραήλ να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο και ειδικότερα στη Λάρνακα, στην οποία, ωστόσο, δεν υπάρχουν υποδομές για μεγάλα γραφεία. «Σε αυτήν τη φάση κάνουν διερευνητικές κινήσεις επειδή θέλουν συνέχιση των εργασιών τους. Δεν ξέρουν πόσο θα πάει αυτή η ιστορία και διερευνούν το ενδεχόμενο να έρθουν να στήσουν τα γραφεία τους στην Κύπρο. Προτιμούν τη Λάρνακα λόγω του αεροδρομίου και των σχέσεων που έχουν με την πόλη, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη υποδομές για μεγάλες εταιρείες στη Λάρνακα, ούτε αρκετά διαμερίσματα για να διαμένουν οι εργαζόμενοί τους», σημείωσε ο Βάσος Ζάκος.

Το θέμα της έλλειψης μεγάλων γραφείων στη Λάρνακα θέτει εδώ και καιρό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας (ΕΒΕΛ). «Το πρόβλημα που έχει διαφανεί είναι αυτό που φωνάζουμε εδώ και καιρό στο ΕΒΕΛ, πως έπρεπε να υπάρχουν εμπορικά γραφεία στην Λάρνακα. Οι εταιρείες που θέλουν σήμερα να έρθουν στη Λάρνακα δεν έχουν γραφεία κι αυτό δημιουργεί προβλήματα. Για να έχεις ολοκληρωμένο πακέτο πρέπει να έχεις διαμονή και ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά των οικογενειών που θα έρθουν στη Λάρνακα. Εμείς αυτήν τη στιγμή έχουμε δυνατότητα να καλύψουμε μόνο το κομμάτι της διαμονής, αν και η προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση είναι δυσανάλογη» υπογράμμισε ο διευθυντής του ΕΒΕΛ, Χαράλαμπος Ανδρέου. Σημείωσε ακόμη πως η ζήτηση σε ακίνητα είναι τόσο υψηλή, που κάποιοι κάνουν πωλήσεις από τα σχέδια. «Αυτή η κατάσταση χρειάζεται, όμως, μια ισορροπία. Δεν μπορούν να κτιστούν ανεξέλεγκτα οικοδομές χωρίς να υπάρχουν προπωλήσεις, αφού στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε παραδείγματα αναταραχής στην αγορά ακινήτων. Το άλλο επίσης που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην ξεφύγουν κι άλλο οι τιμές».

Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε πως το ενδιαφέρον των Ισραηλινών δεν αφορά μόνο στην αγορά ακινήτων στη Λάρνακα, αλλά και σε μεγάλες επενδύσεις. «Υπάρχουν αρκετές επενδύσεις Ισραηλινών, όπως σε ξενοδοχεία και βλέπουμε κάποιες διεργασίες που γίνονται για νέες επιχειρήσεις. Είναι αρκετά πράγματα στα σκαριά, πολλά από τα οποία δεν δημοσιοποιούνται από τους επιχειρηματίες μέχρι να έχουν τελική κατάληξη. Να μην ξεχνούμε, επίσης, πως η μεγαλύτερη επένδυση που θα γίνει στην Κύπρο, που είναι η ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας, είναι από ισραηλινά κεφάλαια».

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Πάει να γίνει… Λεμεσός η Λάρνακα

Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη καταδεικνύεται κι από τις πολεοδομικές άδειες που υποβλήθηκαν στον Δήμο Λάρνακας την τελευταία εξαετία, αφού η αύξηση ξεπερνά το 60%. Αυτό το ποσοστό εκτιμάται πως θ’ αυξηθεί περαιτέρω λόγω των επενδύσεων που προγραμματίζονται στην πόλη και κυρίως λόγω της απομάκρυνσης των πετρελαιοδεξαμενών από την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων.

Το ζητούμενο πλέον, ωστόσο, δεν είναι να γίνουν ενέργειες για την ανάπτυξη της Λάρνακας, αλλά να βρεθούν και μάλιστα άμεσα λύσεις για τη διάθεση οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές. Σε διαφορετική περίπτωση, με μαθηματική ακρίβεια η Λάρνακα θα μετατραπεί σε αυτό που οι παράγοντές της απεύχονταν… Στη νέα Λεμεσό.