Όποτε συμβαίνουν «άσχημα πράγματα» οπουδήποτε στον κόσμο, έρχεται και με επισκέπτεται απροσκάλεστα «αυτό» που βλέπετε στον τίτλο, και μου απευθύνει το αυστηρό ερώτημα «καλά, είναι δυνατόν να διασκεδάζεις;».  Χωρίς αμφιβολία, αυτό το προσωπάκι έχει έντονη ροπή προς τον λαϊκισμό. Σκοπός του είναι να δοκιμάσει τον ανθρωπισμό μου, και ταυτόχρονα να με φορτώσει τύψεις.

Ευτυχώς όμως, με τα χρόνια, έχω καταλάβει ότι αυτές οι ασκήσεις, όσο και αν παίζουν πονηρά με τις λέξεις (π.χ. η «διασκέδαση»), είναι απλώς ένα καλοδεχούμενο καψονάκι του υποσυνείδητού σου. Ενεργοποιεί  συναισθήματα και προκαλεί την σκέψη σου.

Η «υπόθεση εργασίας» (case-study) τώρα, είναι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.  Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Κι ο καθένας μπορεί να αποδεχτεί ή και να απορρίψει την γνώμη του άλλου. Η «μεγάλη εικόνα» όμως σχηματίζεται από την ικανότητα του καθένα να επεξεργάζεται  την πληροφορία με καθαρό μυαλό και καρδιά στη θέση της. Αυτό απαιτεί Παιδεία, αγωγή, ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Το αδιάβαστο μυαλό, ασφαλώς και θα ξεφύγει σε όλα. Δεν μπορείς από αυτό να απαιτήσεις να μην τρώει ας πούμε ένα φουσκωμένο χάμπουργκερ παρακολουθώντας σφαγές αμάχων στην τηλεόραση, και σχολιάζοντας με ανοικτό το στόμα τους «καλούς» και τους «κακούς».

Ευθέως ισχυρίζομαι πως όποιος μένει αλώβητος από τα όσα συμβαίνουν τόσο κοντά, στην μεσογειακή μας γειτονιά, απλώς κρύβει μέσα του κτηνώδη ένστικτα, ή έχει και κενά εγκεφάλου. Είναι δε, ακόμα πιο αποκρουστική η εικόνα του, εάν ξέρεις ότι μπορεί να προέρχεται και από μια χώρα που δεν είναι μακριά από την ανάγκη να κατανοήσει ότι η επιβίωσή του δεν εξαρτάται από ένα take-away…

Πάμε τώρα στα πιο πεζά…

Έλον Μασκ, 51, Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας και επενδυτής. Μπορεί  να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σήμερα, με καθαρή αξία πλούτου, κατά το Forbes, στα 225,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά, όπως διαβάζω στο πάντα καλά ενημερωμένο site του Bloomberg, περνάει δύσκολες στιγμές τώρα με δύο από τα πιο φανταχτερά επιχειρηματικά του ανοίγματα. Το πρώτο, είναι της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, η μετοχή της οποίας είναι σε ελεύθερη πτώση. Πόσο κάτω, αναρωτηθεί κάποιος;  Έ, σε λιγότερο από 2 εβδομάδες έχει χάσει κοντά στο ένα-πέμπτο της αξίας της.

Και το δεύτερο μεγάλο άνοιγμα, πρόσφατα, είναι το Twitter (ή το Χ, όπως το μετονόμασε ο ίδιος και κανείς δεν το έχει συνηθίσει ακόμα), το οποίο παρόλα αυτά όμως έχει προσδώσει μία κάποια «πολιτική αίγλη» στον Μασκ, κάτι που φαίνεται ότι διακαώς λαχταρούσε. Όπως σημειώνει το Bloomberg, έναν χρόνο μετά την εξαγορά του Twitter (που είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πράγματι), και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων του, η επένδυσή του αξίζει αυτήν την στιγμή το μισό (δηλ $19 δις) απ’ όσα ξόδεψε (δηλ $44 δις!). 

Από τον ίδιο, πολιτικο-οικονομικό ιστότοπο, μαθαίνουμε ότι τα οικονομικά μέτρα που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας για τον σχεδόν 20 μηνών έως τώρα πόλεμο που κήρυξε κατά της Ουκρανίας, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανών που οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν σκοτώσει, δεν έχουν καταφέρει να γονατίσουν την οικονομία της χώρας. Αυτό που έχει συμβεί όμως, είναι ότι άλλαξε εντελώς «το σύμπαν των δισεκατομμυριούχων» που απέκτησαν τον μυθικό πλούτο τους επί, και χάρη στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Το εμπάργκο έχει καταστρέψει πολλούς από αυτούς, λέει το Bloomberg, που «διαμένουν εν σιωπή» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, χάρη στα χρυσά ευρωπαϊκά διαβατήρια που τους πούλησαν  διάφορες «έξυπνες» χώρες.  Τώρα, μαθαίνουμε ότι πολλοί από αυτού τους άλλοτε μεγιστάνες ολιγάρχες, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα πατρώα εδάφη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μικχαίλ Φρίντμαν, που πρόσφατα επέστρεψε στην Μόσχα από το Λονδίνο, μέσω Ισραήλ, «πικρά δυστυχής από την ζωή που έκανε πια ως υπό εμπάργκο επιχειρηματίας στην Βρετανία», από την ημέρα που ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Παρά το γεγονός ότι το εμπάργκο έχει χτυπήσει τον πλούσιο τρόπο ζωής τους, καθιστώντας τους παρίες στη Δύση, η προσωπική τους δυστυχία δεν μπορεί να συγκριθεί με τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσε ο άρχοντας του Κρεμλίνου στον Ουκρανικό λαό, μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022», καταλήγει το Bloomberg.