«Οι συνεργασίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη και την προώθηση της εκπαίδευσης και του πολιτισμού αλλά και στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας» ανέφερε το Σάββατο η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου σε χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και Κοινοτικού Συμβουλίου Βουνίου.

«Το μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και των τοπικών κοινοτήτων», ανέφερε η κ. Παναγιώτου, η οποία πρόσθεσε ότι «η αξιοποίηση από τα πανεπιστήμια των κοινοτήτων της Κύπρου, του πλούτου και των μακρών τους παραδόσεων είναι καταλυτική, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η διάδοση της γνώσης και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της εκπαίδευσης». 

Με αναφορά τη συνεργασία της κοινότητας Βουνίου με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη δημιουργία της Σχολής Οινοχόων με εκπαιδευτική βάση στο Βουνί, η Επίτροπος σημείωσε ότι η επιλογή της κοινότητας Βουνίου, ενός από τα πιο γνωστά κρασοχώρια με μακρά παράδοση στην οινοπαραγωγή, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην κοινότητα όπως η προσφορά μαθημάτων της Σχολής Ξεναγών Κύπρου, η παραχώρηση πρόσβασης στο Koινοτικό Κέντρο και το Οινολογικό Κέντρο της κοινότητας Βουνιού στο ΤΕΠΑΚ για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, η από κοινού προώθηση και επιμόρφωση σε θέματα οινοτουρισμού, η διασύνδεση με την κοινωνία με την εμπλοκή των κατοίκων τής κοινότητας σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας αλλά και επισκέψεων προσωπικού και φοιτητών είναι ενέργειες που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε, εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αμπελοοινικού Τομέα που θα εγκαινιαστεί σύντομα και το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επαγγελματίες που εμπλέκονται στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων.

«Εμείς, στο Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ενθαρρύνουμε δράσεις και συνέργειες που προωθούν την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, όχι μόνον για την ίδια την προσφορά της γνώσης», ανέφερε η κ. Παναγιώτου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της κοινότητας Βουνίου.