Συγκεκριμένες προδιαγραφές αλλά και όριο τιμής ανά κιλοβάτ και στο σύνολο της εγκατάστασης θα πρέπει να πληρούν τα φωτοβολταϊκά στέγης που θα διατεθούν από εγκαταστάτες σε νοικοκυριά, κατά την εφαρμογή του σχεδίου Φωτοβολταϊκά για Όλους, το οποίο αποσκοπεί στη διευκόλυνση τοποθέτησης συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή και μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών.

Οι πληροφορίες του «Φιλελευθέρου» αναφέρουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε να θέσει οροφή στην τιμή των φωτοβολταϊκών που θα μπορούν να διατεθούν μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να σημειωθούν ανατιμήσεις ενόψει της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται να υπάρξει αρχές του χρόνου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο και θα παραλαμβάνονται αιτήσεις.

Μάξιμουμ 1.325 ευρώ ανά κιλοβάτ

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μετά από έρευνα αγοράς, τόσο της εσωτερικής όσο και της ευρωπαϊκής, το Υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε όπως ενταχθούν στο σχέδιο φωτοβολταϊκά πλαίσια που πωλούνται μέχρι 1.325 ευρώ ανά κιλοβάτ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό τεσσάρων κιλοβάτ (μέχρι 4,16 για την ακρίβεια, που υπολογίζεται πως καλύπτει τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού) τότε η οροφή που τέθηκε στην τιμή είναι 5.000 ευρώ. Νοείται πως οι καταναλωτές μπορούν να διεκδικήσουν χαμηλότερη τιμή, αναλόγως του συστήματος που θα επιλέξουν.

Από το υπουργείο υποστηρίζουν πως οι πιο πάνω περιορισμοί στις ανώτατες τιμές προστατεύουν τους καταναλωτές από ενδεχόμενα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά επίσης διασφαλίζουν την αγορά καλής ποιότητας συστημάτων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας, το υπουργείο αποφάσισε να θέσει και κάποιες γενικές τεχνικές προδιαγραφές, τις οποίες πρέπει να πληρούν τα φωτοβολταϊκά που θα προσφέρουν οι εγκαταστάτες που θα ενταχθούν στο ειδικό μητρώο που θα ετοιμαστεί και στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι για να επιλέξουν την εταιρεία με την οποία θα συνεργαστούν.

Μια από τις προδιαγραφές αφορά την αποδοτικότητα του φωτοβολταϊκού συστήματος, η οποία θα πρέπει να διατηρείται στο 95% της εργοστασιακής απόδοσης για τα πρώτα επτά χρόνια λειτουργίας. Οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα πρέπει να παρέχουν, όπως είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, εγγύηση επτά ετών.

Οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο σχέδιο θα πρέπει να παρέχουν, όπως είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, εγγύηση επτά ετών. Το σύστημα κατά μέσο όρο ανταποκρίνεται ικανοποιητικά για περίοδο 25 χρόνων περίπου, αλλά η λειτουργία του παρατείνεται, με μικρότερο ποσοστό απόδοσης.

Τα λεφτά στο τέλος

Ένα άλλο θέμα που συζητείται μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου είναι ο τρόπος χρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών στέγης, από την παραγγελία μέχρι την εγκατάσταση και την παράδοση.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε τελικά όπως η καταβολή στους εγκαταστάτες του αντιτίμου για την προμήθεια και εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα γίνεται -στο σύνολό του- μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του συστήματος και τη λειτουργία του.

Η πληρωμή στους εγκαταστάτες θα γίνεται από το Ταμείο ΑΠΕ και σχεδόν ταυτόχρονα θα ξεκινά μέσω του προμηθευτή ηλεκτρισμού (την ΑΗΚ, για την ώρα) η είσπραξη της διμηνιαίας δόσης των 150 ευρώ και η κατάθεσή της στο Ταμείο, μέχρι την πλήρη εξόφληση.

Από τον κλάδο των εταιρειών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά εκφράζεται η ανησυχία ότι κάποιοι εγκαταστάτες δεν διαθέτουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να μπορέσουν να προμηθεύονται και να τοποθετούν τα φωτοβολταϊκά χωρίς προκαταβολή, αναμένοντας αργότερα την εξόφληση τους.

Από το υπουργείο καθησυχάζουν ότι τα συμβόλαια που θα υπογράφονται με το κρατικό Ταμείο ΑΠΕ διασφαλίζουν την αξιόπιστη λειτουργία του σχεδίου αλλά και τη χρηματοδότηση των εταιρειών από ίδια κεφάλαια ή από τις τράπεζες, για να ανταποκριθούν, εάν το επιθυμούν, στον αυξημένο κύκλο εργασιών που αναμένεται.

Έξι χιλιάδες για αρχή

Όπως επανέλαβε χθες ο Γιώργος Παπαναστασίου, για το 2024 προβλέπεται η διάθεση ποσού 30 εκατ. ευρώ για την αγορά φωτοβολταϊκών, ποσό που μπορεί να καλύψει μέχρι έξι χιλιάδες αιτήσεις. Ο κ. Παπανασταίου διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο Ταμείο ΑΠΕ (και συνεχώς εισρέουν νέα) και αν παραστεί ανάγκη για μεγαλύτερο ετήσιο προϋπολογισμό θα διευθετηθεί. Η λειτουργία του Φωτοβολταϊκά για Όλους προλέπεται να συνεχίσει και για τη διετία 2025-26, με άλλα 60 εκατ. συνολικά, τα οποία προϋπολόγισε το ΥΠΟΙΚ στα 17 μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για στήριξη της κοινωνίας.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Φωτοβολταϊκά για Όλους θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα δίνεται προέγκριση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος θα προχωρεί στην αγορά του συστήματος, χωρίς να καταβάλει ο ίδος το κεφάλαιο.