Με το δεξί αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 για τους συνταξιούχους, καθώς η βασική σύνταξη αναμένεται να καταγράψει αύξηση γύρω στο 4%. Τα νέα, που αναμένεται να ενισχύσουν το σύνολο των συνταξιούχων εν μέσω ακρίβειας, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, σε ομιλία του ενώπιον της 24ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενεργοποιώντας τις πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), αποφασίστηκε ότι το ύψος των βασικών συντάξεων αυξάνεται από τον νέο χρόνο κατά σχεδόν 4%.

Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης βασική σύνταξη, που σήμερα βρίσκεται στα 465,65 ευρώ, θα αυξηθεί στα 483,77 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Ως γνωστόν, η θεσμοθετημένη σύνταξη περιλαμβάνει τη βασική σύνταξη και τη συμπληρωματική, με τη βασική να είναι η ίδια για όλους τους συνταξιούχους. Κατ’ επέκταση, από την αύξηση της βασικής σύνταξης κατά 4% που εξήγγειλε χθες ο Γιάννης Παναγιώτου θα υπάρξει όφελος για το σύνολο των συνταξιούχων.

Ο υπουργός κατά τη χθεσινή του ομιλία ανέφερε πως για την αύξηση αναμένεται να εκδώσει σχετικό διάταγμα την επόμενη εβδομάδα. Είπε ακόμα πως η αύξηση αποδεικνύει ότι, μέσα από τα χρόνια που περνούν, το ΤΚΑ, με τον τρόπο που είναι δομημένο, δίνει τη δυνατότητα για μια διαρκή, σταδιακή, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα βελτίωση των απολαβών των συνταξιούχων.

Και η πρόωρη σύνταξη

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στη ρύθμιση που ισχύει από τον Σεπτέμβριο ώστε όσοι συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος να λαμβάνουν τη σύνταξη τους έγκαιρα, εντός ενός μηνός. Ανέφερε πως μέχρι το τέλος του έτους θα ισχύσει το ίδιο και για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα, πριν από το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος, με την αναλογιστική μείωση του 12%, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε χθες και στην εισήγησή του για ελάφρυνση της συγκεκριμένης επιβάρυνσης.

Ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει προβεί σε αναλογιστική μελέτη για να προωθηθεί μια διαφοροποίηση σε σχέση με αυτό, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται η βιωσιμότητα του ΤΚΑ και χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζόμενων προτείνοντας συγκεκριμένη και στοχευμένη ρύθμιση που βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου. Όπως είπε, η σχετική πρόταση συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ πρόσθεσε ότι αν στο μέλλον υπάρχουν δυνατότητες για οτιδήποτε διαφορετικό αυτό θα αποφασιστεί αναλόγως.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2025, που μέσα από κοινωνικό διάλογο, στη βάση επιστημονικών δεδομένων και αξιοποιώντας τις διεθνώς αποδεκτές καλές πρακτικές να κάνει ακόμα καλύτερο το συνταξιοδοτικό σύστημα και σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σύνταξη χηρείας και στους άνδρες που σήμερα αποκλείονται

Με τις χθεσινές του αναφορές, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου επιβεβαίωσε και την πρόθεση για αλλαγές όσον αφορά τη σύνταξη χηρείας σε άνδρες. Σχετικά με τη θεσμοθέτηση σύνταξης χηρείας των αντρών είπε ότι ήδη δόθηκαν οδηγίες για να προσδιοριστεί το κόστος του ΤΚΑ, ώστε να έχουν αυτή τη δυνατότητα και οι άνδρες που χήρευσαν πριν από το 2018 και τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο ανέφερε ο υπουργός και κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενος ότι στην πράξη η εφαρμογή της μεταρρύθμισης το 2019 που άνοιξε το δρόμο για καταβολή σύνταξης χηρείας και σε άνδρες προκαλεί ανισότητες και διακρίσεις, καθώς σύνταξη χηρείας δικαιούνται μόνο όσων η σύζυγος τους απεβίωσε κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.