Πέραν του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, την Παρασκευή, θα βρεθεί και η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, στην οποία ουσιαστικά θεσπίζεται σε νόμο ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για τη διαχείριση κόκκινων δανείων και εκποιήσεων.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τα συγκυβερνώντα κόμματα, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία της Ειδικής Δικαιοδοσίας, γνωστής ως Δικαστήριο Εκποιήσεων.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιλέξιμων ενυπόθηκων οφειλετών κύριας κατοικίας, αξίας μέχρι €350 χιλ., έτσι ώστε να καταχωρείται εκ μέρους τους έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της ειδοποίησης σκοπούμενης πώλησης, εντός 21 ημερών από την ημέρα παραλαβής της ειδοποίησης, εφόσον υφίσταται ένας εκ των λόγων που προβλέπονται στον νόμο. Υπενθυμίζεται πως, το περασμένο καλοκαίρι, η Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, παρόλο που ήταν διαφοροποιημένη από την αρχική εισήγηση που είχε ετοιμάσει πριν από δύο χρόνια η ΚΤ.

Στο κείμενο της ΚΤ για τον Μηχανισμό προβλεπόταν πως στη δικαιοσύνη μπορούν να προσφεύγουν οι επιλέξιμοι δανειολήπτες των οποίων η αξία της κύριας κατοικίας τους είναι μέχρι €250 χιλ. Στην πρόταση νόμου, όπως προαναφέραμε, η επιλέξιμη αξία ανεβαίνει μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ.

Ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου, όταν ρωτήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες εάν ζητήθηκε η θέση της ΚΤ για τις αλλαγές που έγιναν στο κείμενο του Μηχανισμού, απάντησε πως δεν είχε ενημερωθεί για τις διαφοροποιήσεις.

Οι προτάσεις νόμου

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σημαντικές -και ως μέρος του πακέτου ρυθμίσεων- και τις δύο προτάσεις νόμου που ετοιμάστηκαν από το υπουργείο και θα τις κατέθεταν στη Βουλή τα κόμματα της συγκυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη, οι οποίες ενισχύουν την εξωδικαστική διαδικασία του Επιτρόπου.

Ωστόσο, οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν τελικά από τα κόμματα της συμπολίτευσης στην τελευταία Ολομέλεια και δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα το πράξουν αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται πως στην ατζέντα της επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή δεν έχει περιληφθεί ούτε το νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε κοινή συνεδρία των επιτροπών Οικονομικών και Νομικών, η οποία όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Επιστολή ΔΗΠΑ στον Μάκη

Στο μεταξύ, συγκυβερνώντα κόμματα, παρόλο που δημόσια υποστηρίζουν πως δεν έχουν ενστάσεις στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για ετοιμασία του νομοθετικού πακέτου για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, προωθούν στο υπουργείο επιστολές με τις θέσεις τους σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούν να γίνουν στο τελικό νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις.

Την περασμένη Πέμπτη, η ΔΗΠΑ, έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών και μέσω αυτής κωδικοποίησε τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για το νομοσχέδιο για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου η ΔΗΠΑ αναφέρει πως η εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο με τρία μέλη εξακολουθεί να επηρεάζει την ανεξαρτησία του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Όπως τονίζει η ΔΗΠΑ, η επιτυχία του θεσμού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα ανεξαρτησίας που εκπέμπει ο Φορέας. Προτείνει, δε, τα τρία στελέχη των υπουργείων να αντικατασταθούν με άτομα εγνωσμένου επαγγελματικού κύρους και ανεξαρτησίας, με τις απαιτούμενες γνώσεις. Σε σχέση με τις δύο προτάσεις νόμου που ετοίμασε το υπουργείο για να τις συνυπογράψουν και να τις καταθέσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (για σκοπούς επίσπευσης της διαδικασίας, όπως αναφέρθηκε), η ΔΗΠΑ τονίζει πως θα πρέπει να κατατεθούν ως κυβερνητικά νομοσχέδια και να περιληφθούν σε αυτές οι εισηγήσεις του Παράταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει, θα πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων γραπτή συγκατάθεση του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν ευνοεί ψήφιση του Μηχανισμού

Προ ημερών, όταν ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είχε προωθήσει στους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Επιτρόπου, πριν αυτό ακόμη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία, είχε αναφέρει πως το υπουργείο προκρίνει την προώθηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων νόμου ως των μόνων νομοθετημάτων που θα πρέπει να προωθηθούν προς μελέτη.

Μάλιστα, υπεδείχθη από τον κ. Κεραυνό πως η ψήφιση οποιασδήποτε άλλης πρωτοβουλίας θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Δηλαδή, ήταν ξεκάθαρο πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν συναινούσε με την πρόταση που αφορά τον Μηχανισμό της ΚΤ.