Τη μια καταγγελία, μετά την άλλη για παραπλανητικές εκπτώσεις ειδικά την περίοδο του Black Frıday, δέχονται η Υπηρεσία Καταναλωτή και ο Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Χθες, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, συζήτησε τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Εκ μέρους του Συνδέσμου Καταναλωτών η Βιργινία Χρίστου ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά καταγγελίες από καταναλωτές ειδικά όταν πλησιάζει περίοδος των εκπτώσεων.

Όπως είπε, ο Σύνδεσμος δέχεται πάρα πολλές καταγγελίες ιδιαίτερα την περίοδο του Black Friday, όπου εταιρείες παρουσιάζουν προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές ενώ στην πραγματικότητα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. «Το έχουμε παρατηρήσει και από ιστοσελίδες εταιρειών, ότι προωθούν προϊόντα σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εκπτώσεων μέχρι 90% αλλά κάτι τέτοιο δεν υφίσταται» τόνισε. Σύμφωνα με την κ. Χρίστου ο νόμος δεν προσδιορίζει το χρονικό πλαίσιο των εκπτώσεων, τονίζοντας πως πολλές επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν τον κώδικα καταναλωτικής δεοντολογίας, ο οποίος θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.

Από την πλευρά της ΠΟΒΕΚ ο Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε πως ο θεσμός των εκπτώσεων ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως, είπε, υπάρχει νομοθεσία για τις εκπτώσεις που καθορίζει και τις ημερομηνίες των ξεπουλημάτων σε 15 χώρες , προσθέτοντας πως μόνο τρεις χώρες η Μάλτα, η Αγγλία και η Κύπρος δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. «Ο καθένας βάζει εκπτώσεις κατά το δοκούν, επικρατεί αναρχία, στο τέλος ο καταναλωτής βλέπει 365 μέρες τον χρόνο εκπτώσεις» σημείωσε.

Εκ μέρους του ΠΑΣΥΛΕ ο Μάριος Αντωνίου σημείωσε πως δεν υπάρχει κλειστή περίοδος ξεπουλημάτων, επισημαίνοντας πως η κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να προχωρεί σε εκπτώσεις για όση περίοδο επιθυμεί. Ενώπιος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασία Καταναλωτή Έμιλυ Χριστοδούλου, δήλωσε πως η νομοθεσία προβλέπει πως οι εμπορευόμενοι μπορούν να προχωρούν όποτε θέλουν σε εκπτώσεις αλλά είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τόσο την αρχική τιμή του προϊόντος όσο και την τιμή έκπτωσης.

Σύμφωνα με την Βιργινία Χρίστου η Υπηρεσία Καταναλωτή φέτος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προχώρησε σε 20.025 επιτόπιους ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους €70 χιλ. ενώ πέρσι έγιναν 28.442 έλεγχοι και επιβλήθηκαν χρηματικές κυρώσεις €23 χιλ. Τα μέλη της επιτροπής Εμπορίου έκαναν λόγο για κενά στην νομοθεσία όσον αφορά τον θεσμό των ξεπουλημάτων με αποτέλεσμα να παρατηρείται αισχροκέρδεια έναντι των καταναλωτών.