«Απ’ όλα έχει το πανέρι» στο νέο στεγαστικό σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αρχίζει από την παροχή δωρεάν συντελεστή δόμησης μέχρι και 45% για όσους κτίσουν προσφέροντας προσιτή στέγη, μέχρι και οικονομική και άλλη βοήθεια σε πολίτες με σκοπό να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σχετικά φθηνή στέγη.

Στα κίνητρα και η συντήρηση κενών ή εκτός αγοράς οικοδομών, με σκοπό να αυξηθεί η προσφορά σε μια προσπάθεια να μειωθούν ή να συγκρατηθούν τα ενοίκια.

Μαζί με αυτά και η χρηματική επιδότηση νεαρών ζευγαριών με σκοπό να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Και βεβαίως στο παιγνίδι και ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) ενώ στην εξίσωση προστίθεται και η βοήθεια προς τις ορεινές κοινότητες και βεβαίως των κατοίκων τους.

Το Υπουργείο ευελπιστεί ότι τα πιο πάνω κίνητρα, μαζί με άλλα που έχουν εξαγγελθεί πρόσφατα, θα έχουν ως αποτέλεσμα να προστεθούν στο παζάρι εκατοντάδες και γιατί όχι και χιλιάδες οικιστικές μονάδες.

Ένα από τα σχετικά φρέσκα κίνητρα αφορά την παραχώρηση συντελεστή δόμησης μέχρι 45% στη μια περίπτωση και μέχρι 25% σε δεύτερη περίπτωση, αναλόγως του εμβαδού της γης η οποία θα αξιοποιηθεί από τους κατόχους της για ανέγερση προσιτής κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα για τεμάχια με ελάχιστο εμβαδόν 1.000 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και συντελεστή δόμησης πέραν του 100%, το Υπουργείο παραχωρεί επιπλέον συντελεστή δόμησης 45%. Αν το τεμάχιο έχει εμβαδόν κάτω των 1.000 τ.μ., τότε η κυβέρνηση παραχωρεί επιπλέον συντελεστή δόμησης 25%.

Από τον επιπλέον συντελεστή δόμησης (45%), το 25% θα προορίζεται για την ανέγερση/πώληση προσιτών κατοικιών και το υπόλοιπο 20% θα αξιοποιείται από τον κατασκευαστή.

Στην περίπτωση του επιπλέον συντελεστή δόμησης (25%) το 15% θα προορίζεται για ανέγερση προσιτής στέγης και το υπόλοιπο 10% θα αξιοποιείται από τον κατασκευαστή, αλλά σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς επίσης προς όφελος του ιδιοκτήτη/κατασκευαστή.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν καταστεί δυνατή η διάθεση των κατοικιών εντός δύο ετών, το βάρος θα μεταβιβάζεται στον ΚΟΑΓ, ο οποίος θα τις αγοράζει και θα τις εντάσσει στο σχεδιασμό παραχώρησης στέγης με προσιτό ενοίκιο που υλοποιεί ο Οργανισμός. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο επενδυτής δεν έχει να χάσει οτιδήποτε από όσα θα επενδύσει.

Για τους ενδιαφερόμενους που καλύπτουν τα κριτήρια ισχύουν τα ακόλουθα:

(α) Το κίνητρο να εφαρμόζεται σε νέες ή και υφιστάμενες αναπτύξεις.
(β) Το κίνητρο να αξιοποιείται για αναπτύξεις που αφορούν ενιαίο οικιστικό συγκρότημα.
(γ) Το κίνητρο δεν θα συνδυάζεται με άλλα πολεοδομικά κίνητρα.
(δ) Το κίνητρο δεν θα εφαρμόζεται σε περιοχές παραδοσιακών πυρήνων, στις Περιοχές Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) ή σε τεμάχια γης εφαπτόμενα στις δύο υπό αναφορά περιοχές, ή σε περιοχές με ειδική οικολογική αξία.

Τα πιο πάνω κίνητρα θα ισχύσουν μόνο για δύο έτη για όσες πολεοδομικές αιτήσεις υποβληθούν από την ημερομηνία ισχύος των κινήτρων.

Η ισχύς των πιο πάνω θα αρχίσει από τον προσεχή μήνα και εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας θα «παραχθούν» 5.600 οικιστικές μονάδες με έσοδα €44 εκατ.

Πακέτο 1.000 οικιστικών μονάδων

Το δεύτερο σημαντικό πακέτο που αποβλέπει στην διοχέτευση στην αγορά 1.000 οικιστικών μονάδων, αφορά την επιδότηση ιδιοκτητών με σκοπό να ανακαινίσουν/αναβαθμίσουν κενές ή και αδρανείς οικιστικές μονάδες τους, τις οποίες να διαθέσουν με προσιτό ενοίκιο, επωφελούμενοι και οι ίδιοι από την οικονομική στήριξη που θα παρέχει το κράτος για εξωραϊσμό των μονάδων τους.

Δικαιούχοι για επιδότηση είναι ιδιοκτήτες υποστατικών, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Ιδιοκτήτης δύναται να συμμετάσχει στο Σχέδιο για περισσότερες από μια οικιστική μονάδα, νοουμένου ότι πληρούνται για όλες οι προϋποθέσεις ένταξης στο σχέδιο.

Το Υπουργείο διευκρινίζει, πως ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα αιτηθούν στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) για εξασφάλιση χορηγίας για την ενεργειακή αναβάθμιση της οικιστικής μονάδας, δύνανται να συμμετάσχουν και στο σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για ανακαινίσεις/οικοδομικές εργασίες που δεν καλύπτονται από το σχέδιο του ΥΕΕΒ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

1 Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να αναφέρεται ως κενή/σε αχρησία τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας εξαγγελίας του παρόντος σχεδίου, ήτοι τουλάχιστον από τον Οκτώβριο 2023.

2 Ως κενή/σε αχρησία οικιστική μονάδα ορίζεται η οικία/διαμέρισμα, με κατανάλωση μέχρι 200 kWh το έτος, σύμφωνα με την κατάσταση λογαριασμού της ΑΗΚ.

3 Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον 15 έτη παλαιότητας από την ημερομηνία εξαγγελίας του παρόντος σχεδίου.

4 Σε περίπτωση συμμετοχής του ιδιοκτήτη και στο σχέδιο του ΥΕΕΒ για ενεργειακή αναβάθμιση, θα καλύπτονται μόνο οι δαπάνες που αφορούν ανακαινίσεις/ οικοδομικές εργασίες που δεν καλύπτονται από το σχέδιο του ΥΕΕΒ.

5 Ο δικαιούχος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ενοικιάσει το ακίνητο σε συγγενή πρώτου βαθμού (κατιόντες – ανιόντες) ή εξ αγχιστείας.

6 Οι εν λόγω οικιστικές μονάδες θα πρέπει να αποτελούν νόμιμα υφιστάμενες μονάδες (αδειοδοτημένες).

7 Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο ή ύπαρξης προσώπων που κατέχουν επικαρπία, απαιτείται η σύμφωνος γνώμη/συγκατάθεση όλων για συμμετοχή στο σχέδιο.


Ύψος επιδότησης

Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης ή/και επισκευής, οι οποίες θα αποδεικνύονται απαραίτητα με σχετικά παραστατικά. Ως ανώτατα όρια οικονομικής ενίσχυσης καθορίζονται τα ακόλουθα:

  • . Για οικιστική μονάδα ενός υπνοδωματίου > μέχρι €15.000
  • . Για οικιστική μονάδα δύο υπνοδωματίων > μέχρι €25.000
  • . Για οικιστική μονάδα τριών υπνοδωματίων > μέχρι €35.000

Υποχρεώσεις δικαιούχου ιδιοκτήτη

  • Υποχρέωση ενοικίασης του υποστατικού για το οποίο παραχωρείται επιδότηση με προσιτό ενοίκιο, για περίοδο τεσσάρων συνεχόμενων ετών (ετήσια συμβόλαια). Το προσιτό ενοίκιο ορίζεται ανά επαρχία (και πιο λεπτομερώς ανά Δήμο) και ανά τύπο διαμερίσματος, με βάση το μέσο αγοραίο ενοίκιο μειωμένο κατά 30%.
  • Η οικιστική μονάδα δεν μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί σε νέο ιδιοκτήτη πριν το πέρας των τεσσάρων ετών.
  • Υποχρέωση ιδιοκτήτη για ένταξη του υποστατικού στο σχέδιο, τηρουμένων των ελάχιστων προϋποθέσεων σε εξοπλισμό.
  • Οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες, που θα εγκριθούν για χορηγία, θα πρέπει να γνωρίζουν και να αποδέχονται την υποχρέωση ενοικίασης με προσιτό ενοίκιο, καθώς και τους άλλους όρους, όπως θα καθοριστούν στο πρότυπο συμβόλαιο ενοικίασης. Οι ιδιοκτήτες έχουν υποχρέωση να αποστέλλουν στον φορέα υλοποίησης του σχεδίου, ετησίως ή όπως αλλιώς τους ζητηθεί, αντίγραφα συμβολαίων ή/και οποιοδήποτε άλλο απαραίτητο δικαιολογητικό ζητηθεί για σκοπούς ελέγχου.
  • Σε περίπτωση αθέτησης των όρων από πλευράς του ιδιοκτήτη, θα αποκλείεται από το σχέδιο και αυτόματα το ποσό της χορηγίας θα μετατρέπεται σε αστικό χρέος προς τη Δημοκρατία, οπόταν και θα λαμβάνονται δικαστικά μέτρα είσπραξης.

Εφάπαξ ποσό σε νεαρά ζευγάρια

Το τρίτο σημαντικό πακέτο αφορά την εφάπαξ οικονομική βοήθεια σε περίπου 200 νεαρά ζευγάρια ή/και νέους μέχρι 41 ετών, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής τους ικανότητας και της δυνατότητας πρόσβασής τους σε στέγη. Το σχέδιο θα κοστίσει €15 εκατ.

Η επιλογή θα γίνει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και τη σύνθεση του νοικοκυριού, που εφαρμόζονται σε υφιστάμενα σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας, του ΚΟΑΓ και του Στεγαστικού Σχεδίου Ακριτικών Περιοχών.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες δικαιούχων βάσει εισοδημάτων και σύνθεσης οικογένειας είναι οι ακόλουθες:

> Μονήρες άτομο: Ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €25.000.

> Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων) ή μονογονεϊκή οικογένεια: Ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €45.000.

> Οικογένεια τριών ατόμων: Ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €50.000.

> Οικογένεια τεσσάρων ατόμων: Ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι €55.000.