Συνολικά οκτώ σενάρια επεξεργάστηκε ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης της (ΚΟΑΓ) με στόχο, κυρίως, την παραγωγή μονάδων για πώληση, ενοικίαση, καθώς επίσης και παραχώρηση οικοπέδων σε προσιτές τιμές.

Ως πρώτο έργο προτεραιότητας τίθεται το έργο των διαμερισμάτων στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο (σενάριο 8) που έχει προταθεί από τον ΚΟΑΓ, όπως ζητήθηκε από το Υπουργείο, προβλέπονται οι πιο κάτω παραδοχές:

(α) 50% επί άμεσων και έμμεσων δαπανών του Αποθεματικού για το Σχέδιο Οικοπέδων
(β) συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής, χωρίς διαφοροποίηση σε σχέση με τα Σχέδια Ακριτικών Περιοχών και ΥΜΑΠΕ.
(γ) η Κρατική χρηματοδότηση θα αφορά αποκλειστικά την εκτέλεση του έργου Σχέδιο Προσιτού Ενοικίου (ΣΠΕ 1) (Λεμεσού Άγιος Νικόλαος) και ο υπόλοιπος αναπτυξιακός προγραμματισμός του ΚΟΑΓ θα υλοποιείται αποκλειστικά από ιδίους πόρους).

Κρατική ενίσχυση €16 εκατ.

Για την υλοποίηση του Σχεδίου αυτού, το κράτος θα διαθέσει σταδιακά €16 εκατ.
Με βάση το νέο «σενάριο 8» του ΚΟΑΓ, για παραγωγή των 138 μονάδων του έργου ΣΠΕ 1 (Άγ. Νικόλαος Λεμεσού) απαιτείται να παραχωρηθεί κρατική χρηματοδότηση συνολικού ύψους €16εκ (€2,5εκ το 2024, €3,5εκ το 2025, €5,5εκ το 2026 και €4,5εκ το 2027). Οι κατασκευαστικές εργασίες του Έργου ΣΠΕ 1 – Αγ. Νικόλαος (εφόσον συμφωνηθεί ότι ο ΚΟΑΓ θα τύχει χρηματοδότησης) μπορούν να αρχίσουν τον 6/2024.

Το 2025 τα πρώτα 36 διαμερίσματα

Η πρώτη πολυκατοικία 36 διαμερισμάτων θα είναι έτοιμη τον 9/2025 ενώ τον ίδιο μήνα μπορούν να αρχίσουν και οι εργασίες για τις επόμενες τρείς (3) πολυκατοικίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον 6/2028. Η χρηματοδότηση για το Έργο όμως έχει μοιραστεί για τα επόμενα 4 χρόνια ως οι οδηγίες που δόθηκαν στον ΚΟΑΓ, με το 2027 να συμπεριλαμβάνει κατασκευαστικές δαπάνες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2028.

Πρόσθετα, με βάση τις πιο πάνω διαφοροποιήσεις των υποθέσεων, σε σχέση με τον υπόλοιπο αναπτυξιακό του σχεδιασμό για προσιτή στέγη, ο ΚΟΑΓ θα προχωρήσει σε μερική αντί πλήρη υλοποίηση σχεδίου ανέγερσης 190 μονάδων.