Δύσκολα, όπως φαίνεται, θα περάσει τον σκόπελο της Βουλής το νομοσχέδιο του προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες, παρόλο που τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά.

Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών, πέραν των επιφυλάξεων που εξέφρασαν και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανησυχίες διατύπωσε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, καθώς δεν κλήθηκε στις διαβουλεύσεις.

Εκ μέρους των δικηγόρων λέχθηκε πως δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο, καθώς η διαδικασία που προνοείται είναι εκτός πραγματικότητας, υποστήριξαν. Όπως είπε εκπρόσωπος του συλλόγου, για πρώτη φορά κλήθηκαν στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

«Σήμερα κάποιος λαμβάνει έρευνα από το Κτηματολόγιο με ηλεκτρονική αίτηση, μέσω του συστήματος Αριάνδη και τη λαμβάνεις ταχυδρομικά, άρα η έκδοση της έρευνας την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης δεν είναι εφικτή», τόνισε εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως δημιουργείται πρόβλημα με συμβάσεις τις οποίες πρέπει να υπογράψουν πολλοί αγοραστές, τονίζοντας πως θα πρέπει να αλλάξει και η διαδικασία που προνοείται στο νομοσχέδιο. Υπέδειξε, παράλληλα, πως δεν υπάρχει υποχρέωση της τράπεζας να δώσει στον αγοραστή τη βεβαίωση τύπου Α.

Τέλος, επισήμανε πως οι παλαιές υποθέσεις εγκλωβισμένων αγοραστών μπαίνουν κάτω από το χαλί, με το νομοσχέδιο.

Από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε πως πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην αποτροπή δημιουργίας νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Οι κομματικές ανησυχίες

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανάφερε πως έχουν πολλές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανάφερε πως το νομοσχέδιο έγινε χειρότερο με τις αλλαγές που έγιναν από την Κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν θα αποδεχθούν μια νομοθεσία που ενισχύει τις τράπεζες εις βάρος των αγοραστών. Είπε, επίσης, πως με το νομοσχέδιο καταργείται η ειδική εκτέλεση, κάτι με το οποίο διαφώνησε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι αλλαγές

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο. Προστέθηκε νέα πρόνοια με την οποία σε περίπτωση έκδοσης διατάγματος πτώχευσης ισχύει ο νόμος περί πτώχευσης.

Επιπλέον, ανάφερε πως προστέθηκε η δυνατότητα του διευθυντή του Κτηματολογίου να επιβάλλει πρόστιμα στον ενυπόθηκο δανειστή όταν εσκεμμένα παραλείπει να εκδώσει τη βεβαίωση Τυπου Β. Το ποσό δεν θα υπερβαίνει τις €100 χιλ., έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η αρχή της αναλογικότητας. Το διοικητικό πρόστιμο στον πωλητή δεν θα υπερβαίνει τις €10 χιλ.

Νέα έκκληση από Μάκη

Και όλα αυτά, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, με νέα επιστολή του στη Βουλή, ζητά να επισπευσθεί η προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, για να επιτευχθεί ο στόχος της υποβολήςπρος την ΕΕ του 3ου αιτήματος πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πέραν του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ο υπουργός αναφέρεται στην επιστολή του και για άλλο ένα νομοθέτημα που είναι ορόσημο και εκκρεμεί και το οποίο σχετίζεται με το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, ωστόσο η ΕΕ ζήτησε κάποια τροποποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, ετοιμάστηκε νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή