Σύγκλιση απόψεων, αλλά με μερικές επιφυλάξεις από την Κεντρική Τράπεζα, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και τις Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, φαίνεται να υπάρχει στο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου, φάνηκε πως υπάρχει έδαφος για να τα βρουν, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά θα συζητηθούν επίσης η πρόταση νόμου των κομμάτων της συγκυβέρνησης για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία του Μηχανισμού της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση των ΜΕΔ αλλά και το νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία (Δικαστήριο Εκποιήσεων).

Εκπρόσωποι της ΚΤ, των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, παρόλο που συμφώνησαν σήμερα με το νομοσχέδιο για τις αρμοδιότητες του Επιτρόπου, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις πρόνοιες που αφορούν τα τερματισμένα δάνεια αλλά και την επαγγελματική στέγη. Βάσει του νομοσχεδίου, κάποιος δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο και με εξασφάλιση κύρια κατοικία και επαγγελματική στέγη αξίας €350 χιλ. θα μπορεί να προσφύγει στον Επίτροπο και να ζητήσει τον διορισμό διαμεσολαβητή, με στόχο την εξωδικαστική επίλυση. Την ίδια ώρα δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν τερματισμένα δάνεια. Συγκεκριμένα, εντός 6 μηνών θα μπορούν να προσφύγουν στον Επίτροπο, ζητώντας το διορισμό διαμεσολαβητή, για εξωδικαστική ρύθμιση της διαφοράς.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν τερματισμένα δάνεια με αρχικό ποσό δανείου τις €350 χιλ. Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως το 90% των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αξίας μέχρι €350 χιλ. Σε σχέση με τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για την επαγγελματική στέγη σημείωσε πως στο νομοσχέδιο καθορίζεται η αξία της και είναι €350 χιλ. ενώ για τα τερματισμένα δάνεια περιλήφθηκε περιορισμός στην υποβολή των αιτήσεων.