Το κεφάλαιο του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ανοίγει ξανά η Βουλή, με το θέμα να προγραμματίζεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας.

Το ζήτημα, όπως εγγράφηκε προς συζήτηση, δεν αναφέρεται στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο στο παρελθόν προκαλούσε αντιδράσεις, αλλά θεωρείται βέβαιο πως τη συζήτηση θα απασχολήσουν ή και θα μονοπωλήσουν οι Κυριακές. Η ελευθεροποίηση στην ουσία του ωραρίου και η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, που ισχύει από το 2013, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που λήφθηκαν τότε για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης,  φαίνεται, τουλάχιστον για τη Βουλή, να συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα.

Εξού και την ερχόμενη Τρίτη, με εισήγηση των βουλευτών Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια, Γιώργου Κουκουμά, Μαρίνου Μουσιούττα, Πανίκου Λεωνίδου, Χρίστου Σενέκη, Σωτήρη Ιωάννου και Ανδρέα Αποστόλου θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας «το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα προβλήματα που δημιουργούνται και τρόποι αντιμετώπισής τους».

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν, εκτός από τον Υπουργό Εργασίας, εκπρόσωποι και άλλων υπουργείων, όπως του Υπουργείου Εμπορίου και του Υφυπουργείου Τουρισμού και εκπρόσωποι από περίπου 20 οργανώσεις που εκπροσωπούν καταναλωτές, εργαζόμενους, εργοδότες και υπεραγορές.

Θεωρείται πως η συνεδρίαση θα είναι, εκτός από ενδιαφέρουσα, και μακρά. Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν στην συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Υφυπουργείου Τουρισμού, της Νομικής Υπηρεσίας, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, του Συνδέσμου Ελεύθερου Εμπορίου Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Αρτοποιών, του Νέου Συνδέσμου Περιπτεριούχων (ΝΕΣΥΠΕ), του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥΚΑΔΕ), της Ένωσης Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου Κύπρου, της Κίνησης Νεοπροσληφθέντων Λιανικού Εμπορίου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ), Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ) και Παγκύπρια Συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ, καθώς και των εργοδοτικών οργανώσεων Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίο (ΚΕΒΕ) και Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ).

Η αναστάτωση το καλοκαίρι  

Η παρουσία εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας ενδέχεται πάντως να είναι βοηθητική, καθώς συγκεκριμένο άρθρο της υφιστάμενης νομοθεσίας, που ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και τα δικαιώματα και όρους απασχόλησης των εργαζομένων, έχει κριθεί αντισυνταγματικό. Ωστόσο, ο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους νόμος συνεχίζει να ισχύει και βάσει της συγκεκριμένης νομοθεσίας το Υπουργείο Εργασίας προβαίνει σε ελέγχους, κυρίως για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων.

Αυτό που φαίνεται, ωστόσο, να μην ισχύει και να έχει ακυρωθεί από τη νομοθεσία είναι ο καθορισμός συγκεκριμένου ωραρίου για λειτουργία των γενικών καταστημάτων, όπως είναι οι υπεραγορές, με την αγορά όμως να έχει στην ουσία αυτορυθμιστεί.

Εξάλλου, καταναλωτές και γενικότερα η αγορά έχουν προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και μια δεκαετία πλέον.

Θυμίζουμε πως ο νυν υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, όταν τον περασμένο Ιούλιο μετά από συνάντηση του με την ΠΟΒΕΚ άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει διάλογος για αξιολόγηση των δεδομένων για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων όπως το ξέρουμε σήμερα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με τον υπουργό να διευκρινίζει μετά από μερικά 24ωρα πως ο διάλογος θα αφορά στην καλύτερη ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Η αλλαγή των ωραρίων δεν περιλαμβάνεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ούτε αποτελεί μέρος του σχεδιασμού μας», είπε επί λέξει το καλοκαίρι που πέρασε ο υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας πως σε αυτό που επικεντρώνεται το Υπουργείο Εργασίας είναι η καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι συνθήκες και οι ώρες εργασίας και οι  αμοιβές του προσωπικού στα καταστήματα. Ως εκ τούτου, θεωρείται απίθανο την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός να εκφράσει διαφορετική θέση επί του θέματος.

Ενόψει των πιο πάνω, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις παρεμβάσεις που θα υπάρξουν από τους βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα, τις οποίες αναμένουν με αγωνία και παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου. Αν και στο παρελθόν, παρεμβάσεις της Βουλής επί του θέματος κρίθηκαν αντισυνταγματικές, καθώς το θέμα του ωραρίου κρίθηκε πως αποτελεί διοικητική πράξη και αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.