Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρετίζει την έναρξη εργασιών του Μονοθυριδικού Ναυτιλιακού Κέντρου Εξυπηρέτησης (One-Stop-Shipping-Centre) στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, από τις 20 Νοεμβρίου.

Αυτή η σημαντική εξέλιξη, σημειώνει, αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό βήμα προς τη δέσμευση της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει περαιτέρω τη θέση της Κύπρου ως ένα ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο.  

Όπως αναφέρει το ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του, η ίδρυση του Μονοθυριδικού Ναυτιλιακού Κέντρου Εξυπηρέτησης ήταν ένα μακροχρόνιο αίτημα του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και αναμένεται ότι θα εξελιχθεί ουσιαστικά σε μια πλήρως ανεπτυγμένη υπηρεσία “Fast-Track” με άμεση και γρήγορη πρόσβαση/προτεραιότητα σε όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές/Υπουργεία.

“Πρόθεση είναι το κέντρο εξυπηρέτησης να στελεχωθεί από λειτουργούς του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και από άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (σε απόσπαση), οι οποίοι έχουν ή θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να αποκτήσουν τη γνώση των ειδικών απαιτήσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας”, αναφέρει το ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ενεργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από άλλα Κυβερνητικά Τμήματα, για να διεκπεραιώνει γρήγορα τις υπηρεσίες που θα αναλάβει.

Ταυτόχρονα, καθίσταται αναγκαία η ολική ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας προς ναυτιλιακές εταιρείες, προσθέτει το ΚΝΕ, με την παροχή μίας πιο ευέλικτης, άμεσης, αποτελεσματικής και ενιαίας πελατοκεντρικής εξυπηρέτησης επί 24ώρης βάσης, που θα καταστήσει την κυπριακή ναυτιλία «ουσιωδώς πιο ανταγωνιστική», κάτι που αποτελεί και μόνιμο αίτημα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του Υφυπουργείου, θα δημιουργήσει ένα αμιγώς ψηφιακό περιβάλλον, διαμορφώνοντας το πλαίσιο υποστήριξης μονοθυριδικής εξυπηρέτησης, σημειώνει το ΚΝΕ στην ανακοίνωσή του.

«Η σημαντική αυτή αναβάθμιση αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο υποστηρίζει πλήρως και θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενίσχυση του φάσματος των υπηρεσιών που θα προσφέρει το κέντρο εξυπηρέτησης», σημειώνει.