Μεγάλη πίεση βιώνουν τα μικρά και μεσαία ελεγκτικά γραφεία, τα οποία απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων, καθώς καλούνται να καταχωρίσουν μέχρι το τέλος του χρόνου στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών τα στοιχεία, που αφορούν τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών πελατών τους, δηλαδή των φυσικών προσώπων που έχουν το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τον τελικό έλεγχο των εταιρειών.

Στις 14 Νοεμβρίου τέθηκε σε λειτουργία η τελική λύση του ηλεκτρονικού συστήματος του μητρώου πραγματικών δικαιούχων, αντικαθιστώντας στην ουσία τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση που λειτουργούσε από τις 12 Μαρτίου του 2021. Ο «Φ» έγινε δέκτης αρκετών παραπόνων από μικρά ελεγκτικά γραφεία, τα οποία θα πρέπει να τρέξουν από την αρχή (αφού το είχαν κάνει στο πλαίσιο της μεταβατικής λύσης) μια διαδικασία, η οποία απαιτεί χρόνο, προσωπικό και χρήμα και να πληροφορήσουν τους πελάτες τους τι έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ», ο τρόπος που έγινε η καταχώριση στο μητρώο κατά την ενδιάμεση λύση ήταν αρκετά γραφειοκρατική για τα μικρά γραφεία και αναγκάστηκαν να προσλάβουν προσωπικό για να μπορέσουν να τρέξουν τις διαδικασίες. Όπως αναφέρθηκε, με κόπο και κόστος κατάφεραν να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών.

Τώρα όμως, από τις 14 Νοεμβρίου θα πρέπει να ξαναγίνει η διαδικασία από την αρχή και να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Ειδικά ο τελευταίος μήνας του χρόνου έχει αρκετή δουλειά για τα ελεγκτικά γραφεία και έρχεται, όπως μάς αναφέρθηκε, να προστεθεί μια πρόσθετη χρονοβόρα και δαπανηρή εργασία.

Ο «Φ» έθεσε το θέμα ενώπιον του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, ο οποίος επίσης έγινε δέκτης παραπόνων από μέλη του που είναι μικρά ή και μεσαία ελεγκτικά γραφεία. Να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία είναι πιο απλή για τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους, οι οποίοι διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να την ολοκληρώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΛΚ ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στην Έφορο Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου, για να εκφραστεί μια αντίδραση συμπάθειας του Συνδέσμου προς τα «μικρά» μέλη του.

Εγείρεται απορία γιατί δεν μεταφέρονται στο νέο μητρώο τα στοιχεία που είχαν καταχωρισθεί στο πλαίσιο της μεταβατικής διαδικασίας και γιατί αυτή η νέα διαδικασία δεν είναι πιο απλή. Η Έφορος Εταιρειών, μιλώντας στην ιστοσελίδα economy today, εξήγησε πως όταν τέθηκε η ανάγκη να καταχωρισθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, η Κύπρος βρισκόταν σε παράβαση υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, καθώς είχε καθυστερήσει με την κοινοτική υποχρέωση για τήρηση ειδικού μητρώου.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, η τότε ηγεσία του υπουργείου έλαβε την κατεπείγουσα απόφαση να δημιουργήσει μία προσωρινή πλατφόρμα, με σκοπό να συγκεντρώσει τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων.

Όπως διευκρίνισε η Έφορος, η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν ήταν ηλεκτρονικό σύστημα, επισημαίνοντας πως δεν είχε τις προδιαγραφές του μητρώου που βρίσκεται σήμερα σε εφαρμογή.

Αρχικά, πρόσθεσε, καταβλήθηκαν προσπάθειες προκειμένου να μεταφερθούν τα στοιχεία από την πλατφόρμα στο μητρώο, ωστόσο, λόγω των προδιαγραφών του ηλεκτρονικού συστήματος, αυτό δεν ήταν εφικτό. Η πλατφόρμα της ενδιάμεσης λύσης δεν είχε τις προδιαγραφές που έχει η τελική λύση, επομένως δεν μπορούσε η μία να «διαβάσει» την άλλη.

Η Έφορος Εταιρειών στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι με την ηλεκτρονική λύση υπάρχει συμμόρφωση και σε μία ακόμη πτυχή που προηγουμένως δεν μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της ενδιάμεσης λύσης, αυτή των κυρώσεων. Ανέφερε επίσης ότι θα είναι η τελευταία φορά που οι εταιρείες θα κληθούν να προβούν σε αυτή τη διαδικασία.