Αχρείαστη προκύπτει πως ήταν και η νέα αναστάτωση που προκλήθηκε στο λιανικό εμπόριο, για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου επανέλαβε χθες πως δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο όπως το ξέρουμε τα τελευταία 10 χρόνια.

Σημειώνουμε ότι το θέμα πήρε νέες διαστάσεις όταν συζητήθηκε προχθές στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, όπου αναδείχθηκαν νομικά κενά γύρω από το ζήτημα, τα οποία προκάλεσαν σύγχυση και αναστάτωση αλλά και προγραμματισμό της κοινοβουλευτικής Επ. Εργασίας για επανεξέταση του ωραρίου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της, Ανδρέα Καυκαλιά.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, πάντως, σε δημόσιες παρεμβάσεις του, χθες, υποβάθμισε τις αναφορές περί νομικών κενών, αν και σημείωσε πως εάν χρειαστεί θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις, χωρίς όμως να αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων όπως το ξέρουμε σήμερα και η κυριακάτικη λειτουργίας τους, που διαμόρφωσαν μεν τα διατάγματα της μ. Ζέτας Αιμιλιανίδου αλλά εδραίωσαν οι καταναλωτικές συνήθειες.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως τα όποια νομικά κενά και οι αντισυνταγματικότητες στον νόμο, για τις οποίες έκανε αναφορά προχθές εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, αφορούν τα όσα κατέγραψε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2015 και η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το 2016.

Ότι, δηλαδή, το ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων θα πρέπει να ρυθμίζονται από τη διοίκηση, ήτοι την Κυβέρνηση και όχι από τη Βουλή με γενικό νόμο, καθώς η παρέμβαση της Βουλής έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Τότε, μετά από γνωμάτευση που ζήτησε η μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου από τη Νομική Υπηρεσία, διευκρινίστηκε πως δεν μολύνεται στο σύνολο του ο νόμος με τις δικαστικές αποφάσεις που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις της Βουλής, παρά μόνο το άρθρο που καθορίζει ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων. 

Ως εκ τούτου, η νομοθεσία η οποία διασφαλίζει κατά κύριο λόγο τα δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζει να ισχύει και όπως αναφέρθηκε προχθές επιθεωρείται σε τακτά διαστήματα από το Υπουργείο Εργασίας.

Ενόψει των πιο πάνω, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χθες σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο πως οι όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις χρειαστούν θα γίνουν χωρίς όμως να αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν έχει αντιληφθεί κάποιο κόμμα να εισηγείται τα καταστήματα να είναι κλειστά τις Κυριακές.

Όχι σε πισωγυρίσματα

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε του υφιστάμενου διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καταγράφοντας και τα οφέλη που προέκυψαν με τη λειτουργία της οικονομίας και του λιανεμπορίου την τελευταία 10ετία, βάσει των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Ανέφερε συγκεκριμένα πως το 2013 ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 420 χιλ. και σήμερα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 550 χιλ., ενώ οι άνεργοι από 46 χιλ. το 2013 περιορίστηκαν σήμερα σε 12,5 χιλ. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ και, αφού ανέφερε πως στην οικονομία πρέπει να υπάρχουν σταθεροί κανόνες και όχι πισωγυρίσματα, άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να προκύψουν αρνητικές συνέπειες από τυχόν αλλαγές στον υφιστάμενο πλαίσιο, που χαρακτήρισε ευέλικτο.

Επανέλαβε πως τα όποια νομικά κενά που προκύπτουν δεν αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων όπως το ξέρουμε, το οποίο επανέλαβε πως δεν θα αλλάξει. Κάτι τέτοιο δεν προνοείται από το προεκλογικό μας πρόγραμμα, ούτε και από τον σχεδιασμό μας, είπε.